Otvorena kopnena granica Katara i S. Arabije

Otvara se put ka rješenju političkog spora zbog kojeg su Saudijska Arabija i saveznici nametnuli blokadu Kataru.

„Atmosfera je mirna, a carinski zvaničnici su na dužnosti i svi imigracijski pultovi su otvoreni“, javio je sinoć Al Jazeerin novinar Sorin Furcoi sa graničnog prelaza Abu Samra (Al Jazeera)

Saudijska Arabija noćas je otvorila svoju kopnenu granicu sa Katarom i spremna je, kako navodi kuvajtski ministar vanjskih poslova Ahmed Nasser Al-Sabah, otvoriti i pomorsku granicu kao i svoj zračni prostor.

Ovo je objavljeno u ponedjeljak navečer uoči današnjeg samita Vijeća zaljevske saradnje u Rijadu i otvara put ka rješenju političkog spora zbog kojeg su Saudijska Arabija i saveznici nametnuli blokadu Kataru.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat odlučili su se za diplomatski, trgovinski i saobraćajni bojkot Katara u junu 2017. godine, optuživši Dohu da podržava „terorizam“ i ima previše bliske veze sa Iranom. Katar je uvijek kategorički odbacivao optužbe i govorio kako nema „legitimnog opravdanja“ za prekidanje odnosa.

„Atmosfera je mirna, a carinski zvaničnici su na dužnosti i svi imigracijski pultovi su otvoreni“, javio je sinoć Al Jazeerin novinar Sorin Furcoi sa graničnog prelaza Abu Samra, te naveo kako nije bilo odmah prelazaka.

„Mladi Katarani su se dovezli do granice. Vidio sam devet, deset automobila koji su se zaustavljali kako bi vidjeli da je saobraćajna policija na granici i da je granica zaista otvorena.“

Brojne reakcije

Nayef Mubarak Al-Hajraf, generalni sekretar GCC-a, pozdravio je odluku o otvaranju granica između Katara i Saudijske Arabije, prenose mediji iz UAE-a.

„Ovaj korak, koji se dešava uoči samita Vijeća u utorak, prikazuje veliki interes i istinske napore na postizanju uspjeha na samitu koji se dešava u vrijeme vanrednih okolnosti“, rekao je on, prenosi Gulf News.

Ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Gargash rekao je kako će današnji samit „obnoviti koheziju Zaljeva“, ali i kako ima „još puno posla pred nama“. Istakao je kako su najviši prioritet „sigurnost, stabilnost i prosperitet“.

Turska je pozdravila odluku o ponovnom otvaranju saudijsko-katarske granice, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova ove države u kojem se dodaje kako je to „važan korak ka rješavanju spora“. Pozdravljena je i uloga Kuvajta, kao i drugih međunarodnih aktera, u nastojanju da se okonča kriza.

„Naša želja je da ovaj spor bude u potpunosti riješen na osnovi obostranog poštivanja suvereniteta država i da sve ostale sankcije prema narodu Katara budu čim prije ukinute“, dodaje se u saopćenju turskog Ministarstva.

Učešće emira na samitu

Prije otvaranja granice objavljeno je kako će katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani učestvovati na samitu Vijeća zaljevske saradnje u Saudijskoj Arabiji koji će biti održan danas. On je ranije dobio formalni poziv saudijskog kralja Salmana na sastanak šest zaljevskih država u Rijadu.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman kazao je kako će samit biti „inkluzivan“ i da će države ići ka „ponovnom ujedinjenju i solidarnosti suočene sa izazovima regije“.

Rješenje blokade Katara neće stvoriti ujedinjeni front protiv Irana, navodi bliskoistočni analitičar sa Univerziteta Oxford Samuel Ramani.

On navodi kako najmanje četiri različite politike nastavljaju dominirati u GCC-u, sa Omanom koji predvodi u povezivanju sa Iranom. On predviđa kako će Katar i Kuvajt ostati trenutnog stava, da će UAE nastaviti sa pristupom „vođene konfrontacije“, a Saudijska Arabija i Bahrein će i dalje imati sukobljene stavove prema Iranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije