Iran odobrio upotrebu ruske vakcine Sputnik V

Iran je odobrio upotrebu ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik V, a prva pošiljka trebala bi stići u Teheran ove sedmice.

Proizvod centra Gamaleya ruskog ministarstva zdravlja, vakcina Sputnik V, do sada je odobrena za upotrebu u 14 zemalja (Tanjug)

Iran je odobrio upotrebu ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik V, a prva pošiljka trebala bi stići u Teheran ove sedmice, javlja Anadolija.

Iranski izaslanik u Moskvi Kazem Jalali rekao je u subotu da će druga pošiljka ruskih vakcina stići u Iran do kraja februara.

“U drugoj fazi vakcine će zajednički proizvoditi dvije zemlje“, rekao je Jalali, naglašavajući bezbjednost i učinkovitost ruskih vakcina.

Zarifova potvrda

Potvrda toga prvi put je stigla tokom posjete ministra vanjskih poslova Javada Zarifa ove sedmice Moskvi, gdje je rekao da je vakcina registrovana u Iranu nakon odobrenja zdravstvenih vlasti te zemlje.

Proizvod centra Gamaleya ruskog ministarstva zdravlja, vakcina Sputnik V, do sada je odobrena za upotrebu u 14 zemalja, iako se o njoj nastavljaju rasprave u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Iranski vrhovni lider Ali Khamenei ranije je zabranio uvoz vakcina proizvedenih u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, nazvavši ih “potpuno nepouzdanim”.

Najteže pogođena zemlja pandemijom korona virusa na Bliskom istoku u trci je sa vremenom kako bi proizvela domaću vakcinu za koju vlasti tvrde da neće biti dostupna za masovnu upotrebu prije ljeta.

Učešće u COVAX-u

Prošle sedmice predsjednik Irana Hassan Rouhani rekao je da, osim učešća u COVAX-u sa 16,8 miliona doza vakcina, zemlja želi kupiti vakcine i drugim kanalima, misleći na Rusiju.

Odluka o uvozu vakcina ruske proizvodnje izazvala je zabrinutost.

Minoo Mehrz, član iranske Nacionalne radne grupe za COVID-19, rekao je lokalnom dnevniku da je to “loš znak” za iranski narod budući da podaci o njenoj efikasnosti još uvijek nisu dostupni.

Iran je do sada zabilježio 1,36 miliona slučajeva zaraze korona virusom, dok je od posljedica preminulo preko 57.000 ljudi.

Izvor: Agencije