Iran ne želi nove pregovore o nuklearnom sporazumu ni nove učesnike

Nuklearni sporazum je multilateralni, međunarodni sporazum koji je ratificiralo Vijeće sigurnosti UN-a o kojemu se ne može pregovarati, a stranke u njemu su jasne i nepromjenjive, poručili iz Irana.

Iran je počeo kršiti odrdbe sporazuma o ograničenju obogaćivanja uranija nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma 2018 (Reuters)
Iran je počeo kršiti odrdbe sporazuma o ograničenju obogaćivanja uranija nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma 2018 (Reuters)

Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u subotu mogućnost novih pregovora o nuklearnom sporazumu Teherana sa svjetskim silama te uvođenja novih sudionika nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da bi u bilo kojim novim pregovorima trebala sudjelovati i Saudijska Arabija, prenosi Hina.

“Nuklearni sporazum je multilateralni, međunarodni sporazum koji je ratificiralo Vijeće sigurnosti UN-a o kojemu se ne može pregovarati, a stranke u njemu su jasne i nepromjenjive”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Said Hatizabed, a prenose iranski državni mediji.

Iran je počeo kršiti odrdbe sporazuma o ograničenju obogaćivanja uranija nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine u mandatu Donalda Trumpa koji je ponovno nametnuo sankcije Teheranu.

Saudijska Arabija bila uz Trumpa

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena rekla je da će se vratiti sporazumu samo ako Teheran u potpunosti počne poštovati odredbe sporazuma.

Saudijska Arabija i saveznik Ujedinjeni Arapski Emirati rekli su da bi i Zaljevske zemlje ovaj put trebale biti uključene u nove pregovore.

Macron je u petak rekao da bi ovaj put trebalo izbjeći “pogrešku isključivanja drugih zemalja” regije iz 2015. kada je sporazum ispregovaran, objavila je televizija Al Arabija.

Saudijska Arabija, koja je uključena u nekoliko posredničkih ratova u regiji s Teheranom, uključujući u Jemenu, podržala je Trumpovu kampanju “maksimalnog pritiska” na Iran.

Francuska trebala pokazati suzdržanost

Macron je rekao da će eventualni novi pregovori s Iranom o nuklearnom sporazumu biti vrlo “strogi” i da je preostalo malo vremena da se spriječi naoružanje Teherana nuklearnim oružjem.

Hatibzadeh je rekao da bi Macron trebao “pokazati suzdržanost”.

“Ako su francuski dužnosnici zabrinuti zbog svoje velike prodaje oružja arapskim zemljama Perzijskog zaljeva, bolje neka preispitaju svoje politike”, rekao je Hatibzadeh.

“Francusko oružje, zajedno s ostalim zapadnim oružjem, ne samo da uzrokuje masakr tisuća Jemenaca, nego je i glavni uzrok nestabilnosti u regiji”, dodao je glasnogovornik.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO