Jedna doza Johnson & Johnsona nije efikasna kao ostale vakcine

Za razliku od Pfizerovih i Moderninih vakcina, vakcina ove kompanije se ne primjenjuje u dvije doze, niti se mora čuvati na ekstremno niskim temperaturama.

U ispitivanju na skoro 44.000 volontera nivo zaštite protiv srednjih i težih oblika bolesti bio je 66 posto (EPA)

Čini se da dugo očekivana vakcina kompanije Johnson & Johnson, koja bi trebala štiti od COVID-19 samo jednom dozom, nije tako snažna kao vakcine rivalaskih kompanija, koje se daju u dvije doze, ali je i dalje potencijalno korisna za svijet kojem je potrebno više doza, piše u petak AP.

To su slabiji rezultati od visoke granice koje su postavile dvije već odobrene vakcine Pfizera i Moderne, koje su u ispitivanjima pokazale oko 95 posto efikasnosti u sprečavanju simptoma bolesti kada se daju u dvije doze, prenosi Reuters.

Američka kompanija planira sljedeće sedmice zatraži odobrenje od američke Agencije za hranu i lijekove za hitnu upotrebu svoje vakcine koja se primjenjuje u jednoj dozi, a kako su saopćili, efikasnost je između 66 i 72 posto, prenosi Tanjug.

Samo 57 posto efikasnosti u Južnoj Africi

Kako je saopćila kompanija, ta efikasnost pokazana je u SAD-u, dok je u kliničkim istraživanjima na tri kontinenta utvrđeno da je 66 posto efikasna protiv različitih varijanti virusa.

U ispitivanju na skoro 44.000 volontera nivo zaštite protiv srednjih i težih oblika bolesti bio je 66 posto, ali samo 57 posto u Južnoj Africi, gde se pojavila zabrinjavajuća varijanta krona virusa.

To su slabiji rezultati od visoke granice koje su postavile dvije već odobrene vakcine Pfizera i Moderne, koje su u ispitivanjima pokazale oko 95 posto efikasnosti u sprečavanju simptoma bolesti kada se daju u dvije doze.

Reuters napominje da su ta ispitivanja, međutim, provedena uglavnom u SAD-u, i to prije nego što je došlo do širenja novih varijanti.

Može zaštiti stotine miliona ljudi

Glavni cilj studije kompanije Johnson&Johnson bio je da prouči efikasnost vakcine u sprečavanju srednjih i težih oblika bolesti, a pokazalo se da je ona 28 dana nakon imunizacije 85 posto efikasna u sprečavanju ozbiljnih simptoma i sprečavanju hospitalizacija širom svijeta i protiv raznih varijanti.

Glavni istraživač kompanije Paul Stoffels ocijenio je u saopćenju da bi taj nivo mogao zaštiti stotine miliona ljudi od smrtnog ishoda COVID-19.

Za razliku od Pfizera i Moderne, vakcina Johnson&Johnson se ne primjenjuje u dvije doze, niti se mora  čuva na ekstremno niskim temperaturama, zbog čega je jak kandidat za upotrebu u dijelovima svijeta gdje postoje problemi s putnom infrastrukturom i objektima za skladištenje.

Izvor: Agencije