Anketa: Biden popularniji u prvim danima mandata nego Trump za četiri godine

Nivo popularnosti koju ima američki predsjednik Joe Biden u prvim danima svog mandata njegov prethodnik Donald Trump nije postigao tokom četiri godine provedene u Bijeloj kući.

Trumpova popularnost (lijevo) strmoglavo je opala u posljednjim danima njegovog mandata na 34 posto, što je nezapamćen povijesni nivo, prema Institutu Gallup (Reuters)

Anketa objavljena u srijedu pokazala je da nivo popularnosti koju ima američki predsjednik Joe Biden u prvim danima svog mandata njegov prethodnik Donald Trump nije postigao tokom četiri godine provedene u Bijeloj kući.

Prema anketi koju je proveo Univerzitet Monmouth između 21. i 24. januara na reprezentativnom uzorku od 804 ljudi, 54 posto Amerikanaca je izrazilo zadovoljstvo učinkom svog novog predsjednika, u usporedbi s 30 posto koji su rekli da nisu zadovoljni, a 16 posto je bilo suzdržano. To znači da je procent podrške novom predsjedniku “veći je od onoga što je Donald Trump dobio tokom cijelog svog mandata”.

Prema anketi koju je početkom januara proveo Institut Gallup, popularnost republikanskog predsjednika u posljednjim danima njegovog mandata pala je na 34 posto, što je povijesno najniža brojka, nakon što je ta popularnost na početku mandata iznosila 45 posto, a zatim je dosegla vrhunac početkom 2020. godine sa 49 posto.

Velika popularnost

Dvije druge ankete pokazale su da Biden uživa veliku popularnost u prvim danima svog mandata, budući da je demokratski predsjednik dobio 56 posto podrške u anketi koju je proveo centar Morning Consult, a 63 posto prema anketi koju je proveo Hill-HarrisX.

Kao što je slučaj i sa drugim anketama, studija koju je proveo Univerzitet Monmouth pokazala je da su pristalice i protivnici predsjednika duboko podijeljeni na temelju njihove političke pripadnosti.

Prema toj anketi, Biden je dobio podršku od 90 posto među demokratama, u  odnosu na samo 15 posto među republikancima i 47 posto među nezavisnima.

“Sve u svemu, čini se da postoji veće zadovoljstvo s Bidenom nego što je to bio slučaj s Trumpom. Međutim, ta podjela prati stranačke linije. Trenutno se više ljudi identificira kao demokrate nego kao republikanci”, rekao je direktor univerzitetskog Instituta za ispitivanje javnog mnjenja Patrick Murray.

Prema podacima internetske stranice fivethirtyeight.com, Trump je bio prvi predsjednik u pola stoljeća koji na početku svog mandata nije proveo “medeni mjesec” s Amerikancima, budući da je njegova popularnost u prvih šest mjeseci mandata iznosila 41,4 posto, u odnosu na 60 posto podrške za Baracka Obamu i 53,9 posto za Georgea W. Busha.

Izvor: Al Jazeera