Amazonovi algoritmi promiču antivakserske dezinformacije

Algoritmi za pretragu promiču knjige koje šire lažne tvrdnje o vakcinama pred onima koje pobijaju zdravstvene dezinformacije, tvrde naučnici.

Prvih osam rezultata pretrage za izraz 'vakcina' u Amazonovoj internetskoj knjižari bile su antivakserske knjige (Arhiva)

Najveća svjetska internetska trgovina Amazon i dalje je rasadnik antivakserskih teorija zavjere, a takve dezinformacije utječu na neke ljude da se ne žele vakcinisati protiv korona virusa, ističe se u novom istraživanju naučnika Univerziteta Washington u Seattleu.

Amazonovi algoritmi za pretragu promiču knjige koje šire lažne tvrdnje o vakcinama pred onima koje pobijaju zdravstvene dezinformacije, utvrdili su istražitelji, a kada ih kupci istražuju, algoritmi ih upućuju na daljnje dezinformacije, prenosi Hina.

Amazon je “trgovina s različitim zdravstvenim dezinformacijama”, upozoravaju autori istraživanja, Prerna Juneja, doktorand na Fakultetu informacijskih nauka, te profesor društvenog računarstva Tanu Mitra, u članku koji će biti predstavljen na naučnoj konferenciji u maju.

Borba protiv dezinformacija

Prvih osam rezultata pretrage u četvrtak za izraz “vakcina” u Amazonovoj internetskoj knjižari bile su antivakserske knjige, uključujući knjigu Anyone Who Tells You Vaccines Are Safe and Effective is Lying britanskog teoretičara zavjere Vernona Colemana te knjige The Vaccine-Friendly Plan liječnika iz Oregona Paula Thomasa.

Thomasu je prošle godine oduzeta licenca zbog obmanjivanja roditelja u vezi sigurnosti vakcina i nedostatnog vakcinisanja pacijenata, zbog čega je jedno dijete dobilo tetanus i provelo u bolnici 57 dana.

U kontekstu masovnog vakcinisanja protiv COVID-19, “borba protiv antivakserskih dezinformacija nikada nije bila važnija”, rekao je Juneja u intervjuu u četvrtak.

Baner s činjenicama o vakcini

Amazon “kupcima omogućuje pristup raznim stavovima. Predani smo osiguranju pozitivnog iskustva za kupce i imamo politike koje definiraju koji se proizvodi mogu prodavati u našim trgovinama”, komentirao je glasnogovornik kompanije.

“Naši alati za kupnju i pretragu nisu dizajnirani da generiraju rezultate usmjerene na neki specifičan stav i uvijek slušamo povratne informacije od kupaca”, dodao je.

Amazon je nedavno postavio baner s poveznicom na stranicu savezne vlade s činjenicama o vakcinama protiv COVID-19 iznad rezultata pretrage za ključnu riječ “vakcina”.

Izvor: Agencije