Pfizer u Belgiji vratio proizvodnju vakcina na normalu

Nakon privremenog odlaganja proizvodnje vakcina, fabrika Pfizera u belgijskom gradu Puursu vratila je raspored isporuke na normalu.

Pfizer je 15. januara najavio da će privremeno isporučiti manje doza vakcina protiv korona virusa u Evropi, zbog promjena u proizvodnom procesu u svojoj fabrici u Puursu (EPA)

Nakon privremenog odlaganja proizvodnje vakcina, fabrika Pfizera u belgijskom gradu Puursu vratila je raspored isporuke na normalu, saopćeno je iz te kompanije.

Kako se navodi, prošle i početkom ove sedmice isporučeno je samo osam posto manje doza u odnosu na prvobitni raspored, prenosi Tanjug list Le Soir.

“Kao što smo i najavili, vratili smo se normalnom ritmu planirane proizvodnje. Utjecaj je bio minimalan i isporučili smo osam posto manje doza od planiranog na početku”, rekla je glasnogovornica Pfizera Mari Liis Verselden.

Manja obustava

Pfizer je 15. januara najavio da će privremeno isporučiti manje doza vakcina protiv korona virusa u Evropi, zbog promjena u proizvodnom procesu u svojoj fabrici u Puursu.

Ovo kašnjenje trebalo je da ima ograničeni utjecaj od 18. do 25. januara.

Mnoge evropske zemlje su zbog kašnjenja najavile tužbe protiv američke kompanije, jer im je poremećen plan vakcinisanja stanovništva.

Izvor: Agencije