Financial Times: Kako je Izrael uspio osigurati više doza od potrebnih

Krajem prošle godine Izrael je ušao u žestoko nadmetanje sa mnogo moćnijim državama i organizacijama kako bi osigurao dovoljan broj vakcina za svoje građane.

Izrael je prvom dozom vakcinisao više od 2,6 miliona građana, od ukupno devet milione koliko živi u zemlji (EPA)

Krajem prošle godine Izrael je ušao u žestoko nadmetanje sa mnogo moćnijim državama i organizacijama kako bi osigurao dovoljan broj vakcina za svoje građane, a sada ima veće zalihe doza od onih koje može da upotrebi i nalazi se među zemljama sa najbržim i najefikasnijim programom vakcinacije, piše Financial Times.

Mnoge je začudila informacija da je Izrael uspio da uvjeri kompanije sa vakcinama protiv korona virusa da prvo ispune njegovu narudžbinu, a odgovor na pitanje kako je to moguće leži u 17 razgovora između Alberta Bourle, izvršnog direktora Pfizera”, Benjamina Netanyahua izraelskog premijera, i Yulija Edelsteina, izraelskog ministra zdravlja, piše Financial Times, a prenosi Tanjug.

U tim razgovorima izraelski političari su obećali da će provesti jedan od najbržih programa vakcinacije na svijetu i da će podatke o utjecaju vakcinacije na pandemiju podijeliti, odnosno ustupiti Pfizeru.

Uvjet je bio da kompanija osigura da Izrael ima doze u izobilju i da nove u zemlju stižu bez prekida.

“Na taj način će Pfizer moći da se pohvali svojim uspjehom, da od toga ostvari zaradu i objavi podatke. Da nije bilo tog dogovora, kompanija nas ne bi ni pogledala, okrenula bi se stostruko većem tržištu”, rekao je Edelstin u intervjuu za Financial Times.

On je rekao da je Izrael jasno stavio do znanja Pfizeru da ni u jednoj fazi kompaniji neće ustupiti lične podatke građana.

Vakcinacija u Izraelu

Izrael je prvom dozom vakcinisao više od 2,6 miliona građana, od ukupno devet milione koliko živi u zemlji. Drugu dozu je primilo nešto više od 1,1 miliona stanovnika, uglavnom starijih od 60 godina.

Premijer Benjamin Netanyahu je rekao da se vakcinacija u zemlji odvija deset puta brže nego u Sjedinjenim Američkim Državama i da nijedna zemlja nije uspjela da postigne ono što je Izrael uspio da ostvari. On je u nedjelju najavio da će ove sedmice biti podijeljeno još milion doza.

Izrael je sklopio ugovore i sa Modernom i AstraZenecom, a u martu će u zemlju biti isporučene i njihove doze vakcina. Plan je da do tada bude vakcinisan veći dio punoljetnih građana.

Rezultati vakcinacije u Izraelu pokazuju da je samo dvije sedmice nakon imunizacije prvom dozom vakcine kompanija Pfizer i BioNTech zabilježen mnogo manji broj pozitivnih testova među osobama starijim od 60 godina.

Osim toga, preliminarni podaci dobijeni među Izraelcima koji su primili dvije doze pokazuju da je vakcina efikasna 98 posto.

Izvor: Agencije