Sudija blokirao Bidenovo stodnevno zamrzavanje deportacija

Biden je obećao da će uvesti stodnevni moratorij na deportacije, prijedlog koji je u suprotnosti s Trumpovom politikom.

Tipton je rekao da Bidenova administracija Bidena nije 'pružila nikakvo konkretno, razumno opravdanje za stodnevnu pauzu u deportacijama' (Reuters)
Tipton je rekao da Bidenova administracija Bidena nije 'pružila nikakvo konkretno, razumno opravdanje za stodnevnu pauzu u deportacijama' (Reuters)

Jedan američki savezni sudija privremeno je blokirao pokušaj Joea Bidena da zaustavi deportaciju nekih imigranata na period od 100 dana, odluka koju su oštro napale grupe za zaštitu ljudskih prava.

Američki okružni sudija Drew Tipton, kojeg je imenovano bivši predsjednik Donald Trump u južnom okrugu Texasa, izdao je privremenu mjeru zabrane koja blokira prijedlog u cijeloj zemlji na 14 dana nakon pravnog osporavanja koje je ranije podnio Texas, piše Al Jazeera English.

Tipton je rekao da Bidenova administracija nije “pružila nikakvo konkretno, razumno opravdanje za stodnevnu pauzu u deportacijama”.

Očekuje se da će se Bidenova administracija žaliti na ovu presudu.

Biden je tokom kampanje obećao da će uvesti stodnevni moratorij na deportacije ako bude izabran, što je prijedlog koji je naglo bio u suprotnosti s Trumpovim suzbijanjem imigracije.

Tiptonova naredba rani je udarac za Bidenovu administraciju, koja je predložila dalekosežne promjene koje traže zagovornici imigracije, uključujući plan za legalizaciju oko 11 miliona imigranata koji žive u SAD-u bez dokumentacije.

Biden pozvao da se zacijeli američka rasna podjela

Predsjednik SAD-a Joe Biden u utorak je pozvao da se zacijeli američka rasna podjela poduzimanjem koraka i suprotstavljanjem rasizmu i nejednakosti za koje je rekao da su predugo mučili Sjedinjene Američke Države.

Rasne napetosti tinjale su tokom turbulentnog četverogodišnjeg predsjedanja Donalda Trumpa, a Biden naglašava da su opsadu Kapitola, koju su Trumpove pristalice izvršili 6.januara, iznijeli “lupeži, pobunjenici, politički ekstremisti i bijeli supremacisti”. Ali, Biden je rekao kako vjeruje da velika većina Amerikanaca vjeruje u jednakost, piše Reuters, prenosi Hina.

“Nikada nismo u potpunosti opravdali temeljna načela ove nacije da su svi ljudi stvoreni jednaki i imaju pravo da ih se jednako tretira tokom života”, rekao je Biden u izjavi u Bijeloj kući.

Dodao je da je sada vrijeme za djelovanje “ne samo zato što je to ispravno”, već će ako to učine “svima biti bolje”.

Akcija na četiri fronta

Biden poduzima akciju na četiri fronta – ograničavanjem američkoj vladi korištenja privatnih zatvora, jačanjem antidiskriminacijske regulative na području stanovanja, naglašavanjem predanosti plemenskog suvereniteta Indijanaca i osuđivanjem diskriminacije protiv Amerikanaca porijeklom iz Azije i s pacifičkih otoka za koju je kazao da je porasla tijekom pandemije.

Sjedinjene Američke Države, koje još uvijek osjećajući nasljeđe ropstva ukinutog sredinom 19. stoljeća, prošle su godine potresli protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti u mnogim gradovima kao odgovor na brojne incidente uključujući i smrt Georgea Floyda u Minneapolisu u maju 2020.

Na dan kada je prošle sedmice preuzeo dužnost, Biden je potpisao izvršnu naredbu kojom se uspostavlja vladina inicijativa za rješavanje rasne nepravde i sistemskog rasizma u saveznim politikama, zakonima i programima.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO