Ruski parlament odobrio produženje sporazuma Novi START

Rusija i SAD ranije su postigli dogovor o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja.

Dvojica čelnika su razgovarala i o američkoj odluci da izađe iz sporazuma Otvoreno nebo donesenoj tokom Trumpova mandata, kao i o iranskom nuklearnom programu i sukobu u Ukrajini (EPA)

Nakon Donjeg, i Gornji dom ruskog parlamenta ratifikovao je sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START na pet godina, koji je predložio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“To je dobar ugovor koji iscrpno osigurava nacionalnu sigurnost Rusije. Da ovaj ugovor nije produžen, to bi otvorilo potpuno nove mogućnosti za daljnju trku u naoružanju”, rekao je predsjednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Dume Konstantin Kosačev, prenio je Tanjug, pozivajući se na TASS.

Ranije, Duma, Donji dom parlamenta, odobrio je prijedlog koji je podnio Putin u utorak o produženju značajnog sporazuma o kontroli naoružanja između Rusije i SAD-a.

Novi START, koji su dogovorile dvije najveće svjetske nuklearne sile, ne može se “potcijeniti” i od ogromnog je značaja za cijeli svijet, izjavio je predsjedavajući Državne Dume Vjačeslav Volodin, prenijela je Fena, pozivajući se na Xinhua.

‘Produženje bez ikakvih preduslova’

Kratko nakon današnje ratifikacije, Vijeće Federacije, Gornji dom parlamenta, također će dati zeleno svjetlo za sporazum.

“Novi START je produžen bez ikakvih preduslova. To je naš stav i to je naš uspjeh”, izjavio je Kosačev.

Ranije, Rusija i SAD postigli su dogovor o produženju Sporazuma, saopćio je u utorak Kremlj, potez kojim se čuva posljednji važeći sporazum te vrste između dvije najveće svjetske nuklearne sile.

Novi START, koji je potpisan 2010. i istječe 5. februara, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, raketa i bombardera koje Rusija i SAD mogu rasporediti, prenosi Hina.

Kremlj je tu informaciju objavio u saopćenju o tome da su ruski i američki predsjednik Vladimir Putin i Joe Biden razgovarali prvi put otkako je Biden stupio na dužnost prošle sedmice.

Moskva i Washington nisu uspjeli dogovoriti produženje sporazuma za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, čija je administracija htjela postaviti uvjete koje je Moskva odbila.

“Produženje je u interesu obje zemlje, ali i cijelog svijeta”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Kontrola naoružanja

Novi START potpisan je 2010. godine i smatra se temeljem globalne kontrole naoružanja.

Vojni stručnjaci su ranije upozoravali da bi se, kada ne bi došlo do produženja Novog START-a, mogla razbuktati potencijalna utrka u naoružanju kao i napetosti između Moskve i Washingtona.

Kremlj u saopćenju navodi da je Putin rekao Bidenu da će normalizacija odnosa između Moskve i Washingtona biti u interesu obje zemlje.

Dvojica čelnika su razgovarala i o američkoj odluci da izađe iz sporazuma Otvoreno nebo donesenoj tokom Trumpova mandata, kao i o iranskom nuklearnom programu i sukobu u Ukrajini.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je u Washingtonu je da je Biden izrazio zabrinutost Putinu zbog ruskih aktivnosti, uključujući odnos prema uhapšenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Istovremeno, Biden nastoji popraviti i zategnuto savezništvo između SAD-a i Evrope te je u telefonskom pozivu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu naglasio da će se Washington pridržavati povelje NATO-a i odredbi o zajedničkoj odbrani članica tog saveza.

Izvor: Agencije