Senat potvrdio: Antony Blinken novi državni sekretar SAD-a

Novi državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država dobio je u Gornjem domu Kongresa 78 glasova za i 22 protiv.

Kada je Joe Biden postao potpredsjednik Baracka Obame, Antony Blinken je imenovan za njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost (EPA)

Američki Senat u utorak je većinom glasova potvrdio imenovanje Antonyja Blinkena za šefa američke diplomatije, čime je on postao četvrti visoki zvaničnik od kako je Joe Biden postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država prošle sedmice.

Novi državni sekretar dobio je 78 glasova za i 22 protiv, prenosi Anadolija.

Osim Blinkena, Senat je potvrdio imenovanje Avril Haines za direktoricu Nacionalne obavještajne službe, Lloyda Austina za ministra odbrane, a Janet Yellen za ministricu finansija.

Veliko iskustvo u vanjskoj politici

Antony Blinken (58) ima veliko iskustvo u vanjskoj politici, služio je kao zamjenik državnog sekretara i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost za vrijeme administracije Baracka Obame.

Završio je studije na Univerzitetu Harvard i Columbia Law School, a karijeru u vanjskoj politici počeo je za vrijeme administracije Billa Clintona.

Radio je kao demokratski šef osoblja u Komitetu za vanjske odnose u američkom Senatu od 2002. do 2008. godine, gdje je blisko sarađivao s Bidenom.

Kada je Biden postao Obamin potpredsjednik, Blinken je imenovan za njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Povratak tradicionalnoj vanjskoj politici

Trenutno je jedan od partnera u kompaniji WestExec Advisors, čiji je jedan od osnivača.

Izbor Blinkena je signal povratka više tradicionalnoj vanjskoj politici, koja preferira jake međunarodne odnose.

Blinkenov prvi zadatak će biti da se fokusira na popravljanje odnosa između Washingtona i drugih vlada i saveznika, koji su narušeni tokom politike “Amerika na prvom mjestu” i administracije Donalda Trumpa.

Također će se morati fokusirati i na State Department, iz kojeg su otišle dugogodišnje karijerne diplomate za vrijeme Trumpa.

Izvor: Agencije