Premijer Italije podnosi ostavku u utorak

Giuseppe Conte uručit će ostavku predsjedniku države Sergiu Mattarelli, nakon što sazove sastanak Vlade, kako bi izvijestio ministre o svojoj odluci.

Premijer se nada kako će mu predsjednik dati mandat da formira novu vladu Italije sa širom podrškom u Parlamentu (EPA)

Italijanski premijer Giuseppe Conte uručit će ostavku predsjedniku države u utorak, nakon što sazove sastanak Vlade, kako bi izvijestio ministre o svojoj odluci, saopćio je u ponedjeljak ured premijera.

Conte se nada kako će mu predsjednik Sergio Mattarella dati mandat da formira novu vladu Italije sa širom podrškom u Parlamentu, saopćili su politički izvori, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Premijer je izgubio apsolutnu većinu u Gornjem domu Parlamenta, Senatu, prošle sedmice, kada je njegov manji koalicijski partner, stranka Italia Viva, predvođena bivšim šefom premijerom Matteom Renzijem, napustila Vladu u sporu oko Vladinog bavljenja pandemijom korona virusa i ekonomskom recesijom.

Zamjerke zbog EU fondova

Conte ostavkom želi dobiti više vremena da uvjeri centrističke i nezavisne zastupnike da uđu u Vladu, nakon što je prošle sedmiće izgubio apsolutnu većinu u Gornjem domu, prenijela je ranije u ponedjeljak Hina, pozivajući se na Reuters.

Nakon sedmica kritika i prijetnji, Renzi je prije nekoliko dana objavio da dvije ministrice iz njegove stranke odlaze iz Vlade.

Jedna od glavnih Renzijevih pritužbi na Contea su premijerovi planovi o tome kamo usmjeriti 200 milijardi eura sredstava Evropske unije namijenjenih obnovi zemlje.

Izvor: Agencije