Evropska unija traži oslobađanje Navalnoga

Šefovi diplomatija članica Evropske unije su osudili upotrebu policijske sile protiv demonstranata u Rusiji koji su tražili puštanje kritičara Kremlja na slobodu.

Aleksej Navalni, najveći kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je po povratku iz Njemačke (EPA)

Ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije zatražili su u ponedjeljak oslobađanje Alekseja Navalnog i osudili upotrebu policijske sile protiv demonstranata u Rusiji koji su tražili njegovo puštanje na slobodu.

“Izrazili smo nezadovoljstvo i zabrinutost zbog eskalacije protesta i masovnih hapšenja te zatražili da se Navalni odmah pusti iz pritvora“, izjavio je nakon sastanka u Briselu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Navalni, najveći kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je odmah po povratku iz Njemačke, gdje se liječio nakon što je bio otrovan nervnim otrovom u augustu prošle godine.

Baltičke države, Italija i Rumunija zatražile su uvođenje sankcija protiv ruskih zvaničnika, kao odgovor na pritvaranje Navalnog, ali je na sastanku odlučeno da se sačeka šta će odlučiti sud u Moskvi.

“Odlučili smo sačekati odluku suda i vidjeti hoće li Navalni biti oslobođen nakon 30 dana“, na koliko mu je određen pritvor, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Vakcine i migranti

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell najavio je kako će sljedeće sedmice putovati u Moskvu te da će tražiti oslobađanje demonstranata i Navalnog.

Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak su na prvom ovogodišnjem sastanku razgovarali o nizu tema.

Između ostaloga, bilo je riječi i o podjeli vakcina protiv COVID-19 trećim zemljama.

Međutim, tu su se pojavile poteškoće jer i sama Unija nema dovoljno vakcina za svoje stanovništvo.

Grlić Radman je rekao da se razgovaralo i situaciji s migrantima u Bosni i Hercegovini.

“Zemlje članice su svjesne teške situaciji u Bosni i Hercegovini, gdje se pokazala potpuna nefunkcionalnost tamošnjih središnjih vlasti“, kazao je Grlić Radman.

Izvor: Agencije