Katar poziva države Zaljeva da se uključe u diplomatiju s Iranom

Katar, koji s Iranom dijeli veliko plinsko polje, godinama poziva arapske države Zaljeva da uđu u razgovore s Teheranom.

Katar podržava tekuće razgovore između Irana i Južne Koreje kako bi se osiguralo puštanje naftnog tankera (EPA)

Katar poziva države Zaljeva da uđu u dijalog s Iranom i ponudio je posrednike u pregovorima nakon što su arapski susjedi nedavno uklonili trogodišnju blokadu Dohe.

Katar, koji s Iranom dijeli veliko plinsko polje, godinama poziva arapske države Zaljeva da uđu u razgovore s Iranom, kojeg te zemlje optužuju za poticanje nemira na Bliskom istoku.

To su optužbe koje Teheran poriče.

Ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je za Bloomberg, u TV intervjuu emitiranom u ponedjeljak, da se njegova vlada “nada da će se to dogoditi”.

“Još uvijek vjerujemo da bi se to trebalo dogoditi. To je, također, želja koju dijele i druge zemlje GCC-a [Vijeća za zaljevsku saradnju] [za razgovore s Iranom]“, kazao je Sheikh Mohammed.

Iranski arhi-rival Saudijska Arabija nije javno izrazio spremnost za saradnju s Iranom.

Sporni nuklearni i balistički program

Umjesto toga, Saudijska Arabija je insistirala na tome da je ovomjesečno zbližavanje s Katarom značilo da će zaljevska porodica biti sposobnija za borbu protiv “prijetnji koje predstavlja nuklearni i balistički raketni program iranskog režima”.

Komentirajući odvojeno potencijalne američko-iranske pregovore dok je administracija Donalda Trumpa na odlasku, ministar vanjskih poslova Katar rekao je da će Doha olakšati te rasprave ako to bude zatraženo i podržati onoga ko je izabran za to.

“Želimo postignuće, želimo vidjeti da se posao događa”, kazao je on o potencijalnim razgovorima između Washingtona i Teherana.

“Gdje god da je, ko god da vodi ove pregovore, mi ćemo ih podržati.”

Komentari dolaze dan prije nego što će izabrani predsjednik Joe Biden položiti zakletvu u Bijeloj kući i zamijeniti Trumpa.

Novoizabrani čelnik već je obećao da će se vratiti za pregovarački stol s Iranom, što je označilo promjenu tona američke diplomatije u regiji.

Razorne ekonomske sankcije Teheranu

U ponedjeljak je Biden nominirao dugogodišnju diplomatkinju Wendy Sherman, ključnu pregovaračicu iranskog nuklearnog sporazuma, za sljedeću zamjenicu državnog sekretara, drugo najviše mjesto u State Departmentu.

Svjetske su sile 2015. godine potpisale nuklearni sporazum s Iranom, kojim je zacrtano ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Međutim, iranska ekonomija teško je pretrpjela razorne ekonomske sankcije u sklopu kampanje “maksimalnog pritiska” koju su SAD nametnuo od kako se Trump povukao iz sporazuma 2018. godine.

Od tada su se napetosti između dviju zemle povećale usred bujice neprijateljske retorike i vojnih akcija.

Poziv katarskog ministra vanjskih poslova na dijalog dolazi u vrijeme kada Doha ulazi u fazu zbližavanja sa susjednim arapskim zemljama, nakon što je početkom ovog mjeseca riješen trogodišnji diplomatski sukob.

Razgovori Irana i Južne Koreje

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su ekonomske i diplomatske veze s Katarom 2017. godine i uveli kopnenu, morsku i zračnu blokadu, optužujući Dohu da podržava “terorizam” i da je preblizu Iranu.

Katar je u više navrata negirao tvrdnje i rekao da nema opravdanja za prekid odnosa.

Granice su sada ponovo otvorene, ambasade će uskoro biti ponovo uspostavljene, a porodice razdvojene blokadom ponovno se spajaju.

Prvi direktni letovi između Katara i Egipta i UAE-a počeli su u ponedjeljak.

Sheikh Mohammed također je rekao Bloombergu da njegova vlada podržava tekuće razgovore između Irana i Južne Koreje, kako bi se osiguralo puštanje naftnog tankera koji je zaplijenila Revolucionarna garda početkom ovog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije