Iran nastavio vojne vježbe na obalama Omanskog zaljeva

U vježbi učestvuju jedinice komandosa i pješadija iz zračno-desantnih jedinica, zajedno s borbenim avionima, helikopterima i vojnim transportnim avionima.

Vježbe se održavaju u trenutku povećane napetosti zbog nuklearnog programa Teherana i pojačanih pritisaka američke administracije (EPA)

Iranska vojska počela je u utorak vježbu kopnenih snaga duž obale Omanskog zaljeva, izvijestila je iranska državna televizija.

To je posljednja u nizu vojnih vježbi koje ova zemlja organizira u okolnostima eskalacije napetosti oko njenog nuklearnog programa i kampanje pritiska Washingtona na Teheran.

Prema izvještaju iranske televizije, u godišnjoj vježbi učestvuju jedinice komandosa i pješadija iz zračno-desantnih jedinica, zajedno s borbenim avionima, helikopterima i vojnim transportnim avionima.

Lansirarane balističke rakete

Komandant iranske vojske, general Abdulrahim Musavi, nadgleda vježbu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Snage Revolucionarne garde su u subotu održale manevre lansiraranjem balističkih raketa na simulirani neprijateljski cilj u Indijskom okeanu.

Na snimku, koji je tada prikazala iranska televizija, vidjelo se kako dvije rakete pogađaju u metu, koju je iranska državna televizija opisala kao “simulirani neprijateljski brod“ na udaljenosti od 1.800 kilometara.

Tokom ranije faze vježbe, dan prije toga, snage Revolucionarne garde lansirale su više balističkih raketa zemlja-zemlja protiv simuliranih neprijateljskih baza, a raspoređivani su i dronovi, koji su nosili bombe.

Pritisak na Joea Bidena

Vježbe se održavaju u trenutku povećane napetosti zbog nuklearnog programa Teherana i pojačanih pritisaka američke administracije na tu zemlju.

Tokom posljednjih dana mandata predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Iran je nedavno zaplijenio južnokorejski tanker i nastavio obogaćivati uranij u cilju proizvodnje oružja, dok je SAD u regiju poslao bombardere B-52, nosač aviona “USS Nimitz” i nuklearnu podmornicu.

Posljednjih sedmica Iran intenzivira vojne vježbe, čime zemlja pokušava izvršiti pritisak na izabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena zbog nuklearnog sporazuma, za koji je on najavio da bi ga SAD mogao ponovo prihvatiti.

Izvor: Agencije