Rusija počinje primjenu testova na novi soj virusa

U narednih nekoliko sedmica pojavit će se sistemi za testiranje koji će moći otkriti novi korona virus s mutacijama.

Rusija ima više od 600 uzoraka soja virusa korona, a više od 400 ih je dekodirano (Arhiva)

U Rusiji će se narednih sedmica pojaviti sistemi za testiranje koji će moći otkriti novi korona virus s mutacijama, izjavila je direktorica Savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

“Sada možemo dobijiti sistem za testiranje, to će trajati najviše dvije-tri sedmice, koji će razlikovati virus od virusa s mutacijama. Nabavili smo instrument koji određuje određene promjene virusa“, rekla je ona na sastanku zamjenice ruskog premijera Tatjanom Golikovom s vodećim epidemiolozima i virolozima, prenosi Tanjiug, pozivajući se na ruske medije.

Rusija ima više od 600 uzoraka soja virusa korona, više od 400 ih je dekodirano, izjavila je Tatjana Golikova.

Proučavanje genomske raznolikosti

“Nakon što su se u Rusiji pojavili pacijenati s koronom, naši naučnici su izolirali svoje sojeve tog virusa. Sada imamo više od 600 – mislim na 600 uzoraka, od kojih je kod više od 400 određena kompletna genomska sekvenca”, kazale je.

Dodala je da Rusija aktivno učestvuje u proučavanju genetske raznolikosti i evolucije pandemijskog potencijala COVID-19.

Direktor Centralnog naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora Vasilij Akimkin saopćio je da je ovaj Institut razvio sistem za testiranje koji može smanjiti vrijeme dobijanja rezultata na sat do sat i po.

“Naši stručnjaci su, zajedno sa stručnjacima iz drugih instituta, praktično razvili i isprobali test koji može smanjiti vrijeme istraživanja… Vrijeme otkrivanja[virusa] iznosi od 60 do 90 minuta“, rekao je Akimkin.

Izvor: Agencije