Sve američke države u stanju pripravnosti

Pripadnici Nacionalne garde iz cijele države poslani su u Washington D. C., kako bi spriječili da se ponove neredi kakvi su se dogodili 6. januara.

Federalni istražni biro je upozorio da postoji mogućnost oružanih napada pristalica Donalda Trumpa (EPA)

Svih 50 američkih saveznih država i Kolumbijski distrikt, u kojem se nalazi glavni grad Washington D.C., u stanju je pripravnosti, zbog mogućih nasilnih protesta ovog vikenda, pred inauguraciju izabranog predsjednika Joea Bidena u srijedu.

Pripadnici Nacionalne garde iz cijele države poslani su u Washington D. C. kako bi spriječili da se ponove neredi kakvi su se dogodili 6. januara, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Federalni istražni biro (FBI) je upozorio da postoji mogućnost oružanih napada pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa u glavnim gradovima svih 50 država.

Barikade postavljene duž ulica

Zbog toga je u Washingtonu zatvoren park u kojem se nalazi spomenik Georgeu Washingtonu, poznati obelisk.

Duž ulica postavljene su barikade i postrožene mjere sigurnosti.

Bidenovi saradnici savjetovali su Amerikancima da zbog pandemije ne putuju u glavni grad, a lokalni zvaničnici poručili su da se inauguracija prati putem televizije.

Demonstracije se očekuju naročito u nedjelju, kako je najavljeno na internetskim mrežama koje podržavaju Trumpa, te na sam dan inauguracije u Washingtonu.

Neke grupe poručile su svojim pristalicama da ne idu, navodeći kao razlog stroge mjere osiguranja i tvrdeći da su planirani događaji policijske zamke.

To se događa u sedmici u kojoj je Trump drugi put opozvan u Zastupničkom domu američkog Kongresa.

Suđenje Donaldu Trumpu u Senatu

Sada ga čeka suđenje u Senatu, zbog “poticanja na pobunu”, jer su njegove pristalice napale Kongres 6. januara.

Savezne države širom države poduzimaju mjere opreza i ne izdaju dozvole za proteste.

Guverneri Marylanda, New Mexica i Utaha proglasili su vanredno stanje.

Californija, Pennsylvanija, Michigan, Virginia, Washington i Wisconsin aktivirali su svoje nacionalne garde, a Texas će onemogućiti pristup svom parlamentu dok ne prođe inauguracija.

Izvor: Agencije