Erdogan: Najuspješnijih 18 godina u historiji Republike Turske

Realizirani su brojni projekti u oblasti odbrambene industrije kako bi se smanjila ovisnost o drugim zemljama, kaže turski predsjednik.

Trostruko smo povećali količinu proizvedene električne energije, rekao je Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)
Trostruko smo povećali količinu proizvedene električne energije, rekao je Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da je ukupno 27 milijardi lira (oko tri milijarde eura) uloženo u projekte distribucije prirodnog plina od kako je njegova Partija pravde i razvoja (AKP) došla na vlast prije skoro dva desetljeća.

“Investicije u toplotnu i geotermalnu energiju sigurno će značajno doprinijeti opskrbi naše zemlje energijom”, rekao je on u obraćanju videokonferencijom na ceremoniji otvaranja projekta energetike i prirodnih resursa u gradu Manisa, prenosi Anadolija.

Naglasio je da se radi o vrlo važnom projektu četiri energetska postrojenja koji će biti vrlo korisni ne samo za stanovnike Manise, nego za cijelu Tursku.

“Za 18 godina trostruko smo povećali količinu proizvedene električne energije na 96.000 megavata, što je važno za sveukupni napredak Turske”, kazao je Erdogan.

“Cilj nam je biti centralna zemlja ne samo u proizvodnji, već i u tehnologijama obnovljivih izvora energije. Danas 63,5 posto naše instalirane električne snage čine domaći resursi, a 51,7 posto od toga su obnovljivi izvori energije”, rekao je turski predsjednik.

Prirodni plin ima 81 turski grad

Podsjetio je da su u proteklom periodu proveli potrebne reforme kojima je u svim turskim gradovim osigurana opskrba plinom.

“Prije nego što smo mi došli na vlast, prirodni plin je imalo samo pet velikih gradova, a mi smo to proširili na 81 grad, na sve naše gradove. Do kraja 2020. godine razvili smo distribucijsku mrežu u dužini od 153.000 kilometara”, kazao je Erdogan, dodajući da danas oko 68 miliona stanovnika Turske ima mogućnost koristiti prirodni plin.

“Čak i 2020. godine, kada su obustavljene javne investicije u cijelom svijetu, nismo prestajali s ulaganjima u prirodni plin. Nadam se da ćemo i u 2021. godini nastaviti s ulaganjima u prirodni plin”, rekao je.

Podsjetivši da su proteklih godina realizirali brojne projekte u oblasti odbrambene industrije, kako bi smanjili ovisnost o drugim zemljama, Erdogan je kazao da su iza sebe ostavili najuspješnijih 18 godina u historiji Republike Turske.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO