Zastupnički dom Kongresa izglasao opoziv Donalda Trumpa

Odluku da li će odlazeći predsjednik SAD-a biti definitivno opozvan donijet će Gornji dom, Senat, u kojem većinu imaju Trumpovi republikanci.

Za opoziv su glasali svi demokratski i manji dio republikanskih zastupnika
  • Donji dom američkog parlamenta, Zastupnički dom, izglasao je u srijedu opoziv predsjednika Donalda Trumpa, oslanjajući se na 25. amandman Ustava, ali konačna odluka je na Senatu, u kojem republikanci imaju većinu.
  • Potpredsjednik Pence već je prije toga u pismu čelnici Zastupničkog doma Nancy Pelosi naveo da ne prihvata tu inicijativu i da neće podržati opoziv Trumpa.
  • Oslanjanje na 25. amandman podrazumijeva da bi Pence i većina Trumpove administracije morali proglasiti Trumpa nesposobnim za obavljanje dužnosti.
  • Većina u Zastupničkom domu u srijedu je glasala o Trumpovom opozivu sa dužnosti, pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti.

Zastupnički dom Kongresa izglasao je opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, po drugi put tokom njegovog mandata, kojim se predviđa smjena odlazećeg predsjednika prije 20. januara, kada u Bijelu kuću ulazi novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Glasanje je vjerovatno simbolične prirode, jer je Pence ranije rekao da ne podržava Rezoluciju.


McConnell: Nema šanse da Senat donese odluku prije Bidenove inauguracije

Lider republikanske većine u Senatu SAD-a Mitch McConnell je izjavio da “jednostavno nema šanse“ da se zasjedanje Senata o opozivu Donalda Trumpa desi prije njegovog odlaska iz Bijele kuće 20. januara.

“Prema zakonima i procedurama, jednostavno nema šanse da se ozbiljna sjednica zaključi prije zakletve izabranog predsjednika Joea Bidena 20. januara“, rekao je McConnell.

Dodao je da su prošli procesi opoziva u Senatu trajali 83, 37 i 21 dan.

“U svjetlu te realnosti, vjerujem da je u interesu naše nacije da se Kongres i izvršni odjel u narednih sedam dana u potpunosti fokusiraju na organizaciju sigurne inauguracije i korektnog transfera vlasti Bidenovoj administraciji“, dodao je.



Izglasan opoziv Donalda Trumpa

Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao je opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, sedam dana uoči smjene u Bijeloj kući, u koju će 20. januara useliti novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Za opoziv su glasala 232 zastupnika, uključujući sve demokratske i 10 republikanskih, a protiv 197 zastupnika.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor hiljadama njegovih pristalica nedugo prije nego što su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Capitolu, prekinuvši sjednicu 6. januara, na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. novembra.

U sukobima na Capitolu život je izgubilo pet osoba.

Tokom govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristalice da marširaju na Capitol, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Glasanje je održano nakon dvosatne debate, u kojoj su demokrate i republikanci imali po sat za svoja izlaganja.

Trump će ostati upisan u historiji kao jedini predsjednik SAD-a koji je dva puta opozvan od Zastupničkog doma.

Konačna odluka o opozivu je, ipak, na Senatu, u kojem republikanci imaju većinu.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu, u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji.

Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. januara, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Republikanski vođa Senata Mitch McConnell odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sjednice, što traže demokrati, premda je izjavio da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Trumpa bude li mu se sudilo u Gornjem domu Kongresa.


Richmond: Neki republikanci su saučesnici nepodobnog Trumpa

Demokratski kongresmen, Afroamerikanac Cedric Richmond, koji će političku karijeru nastaviti na dužnostima visokog savjetnika novoizabranog predsjednika Joea Bidena i direktora Ureda za kontakte s građanima pri Bijeloj kući, optužio je u srijedu neke republikanske zastupnike da su saučesnici “nepodobnog predsjednika u prošlosedmičnim nemirima”.

“Neke moje kolege, zakonodavci iz redova Republikanske stranke, od kojih su neki možda i saučesnici ovog neprilagođenog predsjednika, sugeriraju nam da ga ne bi trebali kazniti da bismo ujedinili našu zemlju. To je vrhunac gluposti”, ocijenio je Richmond u debati o opozivu Trumpa.

(EPA)

Podsjetio je da su tokom prvog postupka za Trumpov opoziv republikanci tražili da se predsjednik ne opozove jer je “naučio lekciju”, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

“To je bilo pojednostavljivanje, lijepo smo vam rekli”, završio je Richmond obraćanje.


Trumpovo novo obraćanje: Molim vas, bez nasilja

Donald Trump je u najnovijem obraćanju naciji preko kanala Fox News u srijedu rekao da ne stoji iza napada na Kongres prošle sedmice i pritom je pozvao Amerikance da smire strasti, u vrijeme dok se u Zastupničkom domu govori o njegovom opozivu.

(Reuters)

“U svjetlu izveštaja o novim demonstracijama, molim vas da ne bude nikakvog nasilja, nikakvog kršenja zakona, ni vandalizma bilo koje vrste. To je nešto za šta se nikada nisam zalagao, a ni Amerika. Pozivam sve Amerikance da pomognu u smirivanju strasti i tenzija. Hvala vam“, kazao je Trump, prenosi Tanjug, pozivajući se na Independent.

Pozvao je “velike tehnološke kompanije”, kao što su Facebook i Twitter, da pomognu oko “mirne tranzicije vlasti” naredne sedmice.


Lider republikanaca: Trump je odgovoran, ali opoziv je greška

Lider republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy rekao je tokom rasprave da Trump “snosi odgovornost“ za nerede na Capitol Hillu, ali je opoziv nazvao “greškom“.

“Amerikanci žele trajnu dvostranačku pravdu. Taj put je i sada dostupan, ali to nije ovaj put“, kazao je.

“To ne znači da je predsjednik bezgrešan. On snosi odgovornost za napad rulje na Kongres“, dodao je McCarthy.


Jordan: Demokrate su opsjednute Trumpom

Republikanski zastupnik Tom McClintock je izjavio da Trumpov govor prije upada u Capitol nije predstavljao poticanje na nasilje.

“Šta je, zapravo, rekao?“, upitao je McClintock, naglašavajući da je Trump u jednom trenutku kazao da će njegove pristalice protestirati miroljubivo.

“On je rekao masi da protestiraju mirno i patriotski, a većina je to i radila“, dodao je.

Uvijek je bilo protiv predsjednika, nije važno šta je u pitanju, rekao je Jim Jordan (AP)

Njegov kolega republikanac Jim Jordan kazao je da drugi pokušaj opoziva Trumpa predstavlja nastavak progona koji demokrate vrše nad predsjednikom.

“Uvijek je bilo protiv predsjednika, nije važno šta je u pitanju“, rekao je te dodao da su demokrate opsjednute Trumpom i bilo kim ko se ne slaže s njima.

“Samo sedmicu prije njegovog odlaska oni i dalje pokušavaju“, kazao je Jordan, jedan od najglasnijih Trumpovih pristalica.


Analitičar: Nisam siguran da Biden želi Trumpov opoziv

Matthew Mackowiak, predsjednik Potomac Strategy Group, rekao je Al Jazeeri da se mora razmotriti kako bi držanje Trumpa odgovornim za pobunu prošle sedmice moglo podijeliti zemlju i izazvati potencijalno nasilje tokom sljedeće sedmice.

“Razgovarao sam s republikanskim članom Kongresa jučer, a on mi je rekao da bi ova sedmica mogla biti gora od prošle u smislu nasilja. Vjerujem da će inauguracija biti siguran događaj, ali i tu bi moglo biti nasilja“, kazao je Mackowiak.

“Morate u obzir uzeti mnogo toga, nisu to lake odluke kada ste na odgovornoj poziciji. Nisam siguran niti da izabrani predsjednik Joe Biden zaista želi da se proces opoziva nastavi“, dodao je.


Debatu počela Pelosi: Trump je opasnost po državu

Debatu o opozivu otvorila je predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, koja je rekla da je Trump “jasna i prisutna opasnost“ po državu.

“Znamo da smo doživjeli pobunu koja je narušila svetost nacionalne prijestolnice i pokušala okrenuti volju američkog naroda“, kazala je Pelosi.

(EPA)

“I znamo da je predsjednik SAD-a poticao ovu oružanu pobunu protiv naše zajedničke zemlje. On mora otići“, dodala je.

Pelosi je učesnike pobune na Capitolu nazvala “domaćim teroristima“.

“Ovi pobunjenicu nisu bili patriote. To su domaći teroristi i pravda mora biti zadovoljena“; rekla je Pelosi.

Debata o opozivu će trajati dva sata, nakon čega će uslijediti glasanje o opozivu.


Glasanje završeno, počinje debata o opozivu

Zastupnički dom Kongresa glasao je 221-203 za početak debate o tekstu opoziva Donalda Trumpa.

Debata će trajati dva sata i bit će ravnomjerno raspoređena demokratama i republikancima.

Konačno glasanje o opozivu Trumpa uslijedit će u 15:00 sati po lokalnom, odnosno u 21:00 sat po srednjoevropskom vremenu.


Vojnici prvi put u Kongresu od Građanskog rata

Zasjedanje Zastupničkog doma u srijedu prati ogromno osiguranje, a među njima su i pripadnici Nacionalne garde, koji su ušli u Kongres prvi put poslije Građanskog rata.

Zgrada Capitola puna je vojnika pod punom ratnom opremom, a društvene mreže su prepune fotografija na kojima se vidi kako vojnici leže na podu, neki spavaju, neki gledaju u mobilne telefone.

(EPA)

Dom glasa o debati za opoziv

Zastupnički dom trenutno glasa o proceduralnom prijedlogu koji će, ako se usvoji, otvoriti ovaj dio Kongresa za debatu oko prijedloga opoziva Trumpa.

Ukoliko se usvoji pravilo glasanja, Zastupnički dom će debatirati o opozivu dva sata prije konačnog glasanja.


Republikanci: Opoziv ‘ignorira procedure’

Republikanski zastupnik Guy Reschenthaler kazao je kako opoziv Trumpa “ignorira sve presedane i ignorira sve potrebne procedure“.

“Trumpove riječi čak nisu ni blizu definicije optužbe prema krivičnim statutima“, dodao je.


Kelly: Trump ima problema zbog ‘muškosti’

Nekadašnji šef Trumpovog osoblja John Kelly kaže kako predsjednik ne može priznati da je napravio grešku jer je “njegova muškost u pitanju“.

“Ja to ne razumijem, iako sam se morao sa time nositi svaki dan“, istakao je ovaj penzionirani mornarički general sa četiri zvjezdice.


Kongresmenka optužuje kolege za vođenje ‘izvidnice’

Zastupnica Mikie Sherrill kazala je kako je vidjela članove Kongresa kako predvode “grupe“ kroz Capitol 5. januara, dan uoči upada nasilnika, nazvavši to “izviđanjem za naredni dan“, piše list Bergen Record iz New Jerseyja.

Sherill je govorila u utorak navečer, tokom Facebook uživo prenosa, i dodala: “Potrudit ću da oni odgovaraju i, ako je neophodno, osigurati da više ne služe u Kongresu.“


Ocasio Cortez: Mislila sam da ću umrijeti

Zastupnica Alexandria Ocasio Cortez iz naprednih redova Demokratske stranke prisjetila se trena kada se desio upad u Capitol i kazala: “Mislila sam kako ću umrijeti.”

Cortez, u videosnimku objavljenom na Instagramu, govori: “Nisam znala da li ću živa dočekati naredni dan… Ne samo općenito govoreći, veći veoma precizno govoreći.”


(EPA)

Počela rasprava u Zastupničkom domu

Zastupnički dom američkog Kongresa počeo je raspravu o drugom pokušaju opoziva predsjednika Donalda Trumpa, nakon što su njegove pristalice prošle sedmice upale u tu zgradu.

Donji dom parlamenta u srijedu će prvo glasati o pravilima rasprave koja će uslijediti.

Ako ona budu odobrena, što se očekuje, kasnije tokom dana će se glasati o članu opoziva kojim se Trumpa optužuje da je prošle sedmice svojim govorom potaknuo nemire na Capitolu, u kojima je život izgubilo pet osoba.

Trump bi u srijedu tako mogao postati prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu, no svjetski mediji pišu kako su male šanse da se opoziv potvrdi i u Gornjem domu (Senat), u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji.

Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. januara, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena.

Za opoziv su potrebne ruke dviju trećina zastupnika u Gornjem domu, što znači da bi se najmanje 17 republikanaca tada trebalo usprotiviti predsjedniku, prenosi Reuters.


Državni tužitelj: Nema tolerancije na nasilje

Vršitelj dužnosti državnog tužitelja SAD-a Jeffrey Rosen upozorio je potencijalne “domaće teroriste koji namjeravaju nove napade dok se Joe Biden priprema preuzeti predsjedničku funkciju“ da to ne čine, jer će odgovor države biti odgovarajući, odnosno neće se tolerirati nikakvo nasilje.

(Reuters)

U videosnimku koji je objavljen u srijedu ujutros, Rosen je apelirao na javnost da dojavi svaku informaciju o potencijalnim napadima i drugim prijetnjama prije Bidenove inauguracije, dok se snage sigurnosti pripremaju za moguće nasilje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Želim poslati jasnu poruku svakome ko razmišlja o nasilju, prijetnjama ili drugim krivičnim djelima: nećemo imati nimalo tolerancije prema pokušajima da se prekine mirna predaja vlasti, uključujući pokušaje da se zauzmu vladine zgrade. Neće biti izgovora za nasilje, vandalizam, niti bilo koji ilegalan akt“, rekao je on.


Grad New York prekida ugovore s Trumpom

Grad New York prekida sve ugovore s organizacijom Donalda Trumpa godišnje vrijednosti od 17 miliona dolara, najavio je gradonačelnik Bill de Blasio.

Kako javlja Al Jazeerin repoter Ivica Puljić, s Trumpom sve veze prekida vlasnik Home Depota, najveće američke kompanije za snabdijevanje i izgradnju kuća u Americi.

Do sada je bio Trumpov saveznik, dodaje Puljić.

(EPA)

Trumpov simpatizer nakon hapšenja izvršio samoubistvo

Simpatizer Donalda Trumpa koji je učestvovao u upadu u Capitol prošle sedmice počinio je samoubistvo, tvrdi Atlanta Journal-Constitution.

Christopher Georgia, koji je iz savezne države Georgije, preminuo je od povrede vatrenim oružjem u prsa, koju je nanio sam sebi, a njegovo tijelo pronađeno je u podrumu njegove kuće.

Policija Washingtona uhapsila je Georgiju i optužila ga za “nezakonit upad u javni prostor“ i kršenje policijskog sata prošle srijede.


Sve više republikanaca za opoziv

Sve više republikanskih zastupnika navodi kako će glasati za opoziv Trumpa. Neki od njih su:

  • Liz Cheney: Republikanka iz Zastupničkog doma je najviša članica svoje stranke koja je glasala protiv napora da se ospore rezultati izbornog koledža 6. januara, kada je potvrđen poraz Trumpa.
  • Adam Kinzinger: Česti kritičar Trumpa kaže kako je predsjednik prekršio zakletvu poticanjem pristalica na pobunu i koristio svoju poziciju da napadne zakonodavnu granu vlasti.
  • John Katko: Katko je prvi republikanac iz Zastupničkog doma koji je kazao kako će glasati za opoziv.
  • Fred Upton: Upton je u novembru kazao kako Trump nije ponudio nikakav dokaz svojim tvrdnjama da je njegov izborni poraz posljedica obimnih prevara.
  • Jaime Herrera Beutler: Herrera Beutler je pripadnica umjerene struje iz države Washington. “Predsjednikovi su prekršaji, kako ja tumačim Ustav, za opoziv, na osnovu neospornih dokaza koje imamo“, kazala je.
Herrera Beutler je pripadnica umjerene struje iz države Washington (EPA)

Naoružavanje Nacionalne garde

Pripadnici Nacionalne garde upravo dobijaju oružje kako bi zaštitili glavni američki grad od mogućih oružanih napada, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.


Amerikanci masovno preuzimaju Telegram

Više od pola miliona Amerikanaca preuzelo je rusku aplikaciju Telegram za samo četiri dana, od prošle srijede do nedjelje, poslije gašenja naloga Donalda Trumpa na Twitteru i uklanjanja aplikacije Parler.

Telegram je tako postao druga najtraženija aplikacija u SAD, jer Amerikanci traže alternativu velikim korporativnim društvenim mrežama, pišu američki mediji.

Telegram, društvena mreža koja je nastala u Rusiji, preuzeta je 545.000 puta u periodu između 6. i 9. januara, tri puta više nego u istom periodu prethodne sedmice.

New York Times piše da je masovni egzodus Amerikanaca ka drugim društvenim mrežama uslijedio jer je njih teže kontrolirati nego tradicionalne, kao što su Facebook ili Twitter, ali i zbog politike kažnjavanja korisnika koju provode mainstream društvene mreže.

Telegram je u posljednjih 72 sata dobio oko 25 miliona novih korisnika, rekao je osnivač ove mreže Pavel Durov.


Ispred zgrade Kongresa raspoređena Nacionalna garda.

(EPA)

Cheney: Trump sazvao rulju i zapalio plamen

Zastupnica Liz Cheney, koja zauzima visoko mjesto u republikanskom rukovodstvu u Zastupničkom domu, izjavila je da će glasati za opoziv Donalda Trumpa.

U izjavi u utorak ona je ocijenila da je Trump “sazvao ovu rulju, okupio rulju i zapalio plamen ovog napada” na američki Kongres 6. januara i istakla da će glasati za opoziv predsjednika, prenosi Reuters.

Liz Cheney je kćerka bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneyja.


Trump Kongresu: Pazite šta želite

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je članovima Kongresa da “paze šta žele”, jer bi im 25. amandman, čije bi aktiviranje dovelo do njegovog opoziva, mogao nanijeti više štete nego njemu.

“Taj amandman za mene predstavlja nulti rizik, ali vratit će se da progoni Joea Bidena i njegovu administraciju – kako se izraz kaže, pazite šta želite”, poručio je Trump u utorak navečer iz Alama, u Teksasu.

Povodom reagiranja na nasilne nerede na Capitol Hillu u Washingtonu u srijedu, on je rekao da je “sloboda govora napadnuta kao nikada ranije“, prenosi CNN.

(EPA)

 

“Podvala [mog] opoziva nastavak je najvećeg i najžešćeg lova na vještice, koja izaziva ogroman bijes i podjele i bol daleko veću od onoga što će većina ljudi ikada razumijeti”, kazao je Trump.

Dodao je da je to veoma opasno za SAD, posebno u ovo vrlo osjetljivo vrijeme.

Trump je na kraju pozvao na “mir i smirenost“, a također i na “poštovanje zakona i velikih ljudi u provođenju zakona“, dodajući da je to “temelj agende MAGA“ (Učinimo Ameriku ponovo velikom).


Zastupnički dom izglasao Rezoluciju

Donji dom američkog parlamenta, Zastupnički dom, izglasao je u utorak rezoluciju kojom poziva potpredsjednika Mikea Pencea da započne proces, koji se oslanja na 25. amandman Ustava, uklanjanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa.

Potpredsjednik Pence već je prije toga u pismu čelnici Zastupničkog doma Nancy Pelosi naveo da ne prihvata tu inicijativu te da to neće uraditi, prenosi Hina.

Oslanjanje na 25. amandman podrazumijeva da bi Pence i većina Trumpove administracije morali proglasiti Trumpa nesposobnim za obavljanje dužnosti.

Pence je ranije u utorak odbio takav potez.

Očekuje se da će Zastupnički dom u srijedu glasati o Trumpovom opozivu sa dužnosti, pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti.


Glasanje o opozivu

Uz za sada četvero republikanaca, koji su otvoreno najavili da će podržati opoziv predsjednika Donalda Trumpa zbog poticanja na nasilan prekid rada američkog Kongresa, demokrati u Zastupničkom domu spremni su za historijsko glasanje o uklanjanju predsjednika iz njegova ureda.

Osam dana uoči isteka Trumpovog mandata, Zastupnički dom će glasati o rezoluciji o opozivu, kojom se optužuje republikanski predsjednik za poticanje pobune u govoru svojim pristalicama prije nego li su oni nasilno upali na američki Capitol, sjedište parlamenta, što je imalo za rezultat i petero poginulih.

To će glasanje pokrenuti suđenje u Senatu, još uvijek pod kontrolom republikanske većine, iako još nije jasno ima li uopće dovoljno vremena ili političkog apetita za izbacivanje Trumpa iz ureda.

Demokrati prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno u utorak, uz 223 glasa ‘za’ i 205 glasova ‘protiv’, formalno izglasali rezoluciju kojom se poziva potpredsjednik Mike Pence da se pozove na 25. amandman i pokrene Trumpovu smjenu.

Pence je ranije u pismu predsjedavajućoj Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi to odbio, navevši kako “ne vjeruje da je to u najboljem interesu naše nacije i sukladno našem Ustavu”.

Pozvao je Pelosi i Zastupnički dom da se zajedno usmjere na miran prenos vlasti i inauguraciju novog predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Izvor: Agencije