Google pokrenuo fondaciju za borbu protiv dezinformiranja o vakcinama

Cilj Otvorene fondacije za borbu protiv dezinformacija oko vakcine protiv COVID-19 je podrška medijima u provjeravanju činjenica o vakcinama.

Iako je infodemija COVID-a 19 po prirodi bila svjetska, dezinformiranje je bilo ciljano na specifične populacije (EPA)

Inicijativa Google vijesti u utorak je pokrenula globalnu fondaciju za borbu protiv dezinformiranja oko vakcine protiv COVID-19, vrijednu do tri miliona dolara.

Cilj Otvorene fondacije za borbu protiv dezinformacija oko vakcine protiv COVID-19 je podrška medijima u provjeravanju činjenica o vakcinama, objavila je ta Googleova inicijativa u objavi na službenom blogu.

“Iako je infodemija COVID-19 po prirodi bila svjetska, dezinformiranje je bilo ciljano na specifične populacije“, dodaje se.

Proširiti publiku koja želi provjeru informacija

“Dio postojećih istraživanja pokazuje da se publika koja nalijeće na dezinformacije ne poklapa uvijek s onom koja želi da informacije budu provjerene“, pa će fondacija finansirati i projekte kojima je cilj proširiti publiku onih koji žele provjeru informacija, piše u objavi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Prijavljene projekte recenzirat će 14-člani žiri s predstavnicima akademske zajednice, medija, medicinskog i neprofitnog sektora, kao i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izvor: Agencije