Suđenje Netanyahuu nastavlja se u februaru

Nastavak suđenja planiran je za 13. januar, ali je odgođen zbog korona virusa.

Prvobitno je Netanyahu najavljivao da će UAE i Bahrein posjetiti početkom decembra, ali je i taj termin odgođen (EPA)

Suđenje za korupciju premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu bit će nastavljeno 8. februara nakon što je nedavno odgođeno zbog pooštrenih restrikcija usred pandemije korona virusa, najavio je danas jerusalimski okružni sud.

Kako je navedeno očekuje se da se Netanyahu pojavi na saslušanju, a nastavak suđenja prvobitno je bio planiran za 13. januar.

Netanyahu je optužen za prevaru i zloupotrebu položaja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih, ali poriče da je bilo šta loše učinio i tvrdi da je žrtva “lova na vještice” neprijateljskih medija, policije i pravosudnih zvaničnika, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

U Izraelu su na snazi treće restrikcije širom zemlje što je navelo sud da odgodi nastavak suđenja.

Pravni problemi tema predizborne kampanje

Ta zemlja se nedavno suočila sa ponovnim naglim porastom broja zaraženih uprkos jednoj od najbržijih kampanja vakcinacije protiv virusa, započetoj 20. decembra.

Oko 20 procenata od 9,3 miliona stanovnika Izraela je već primilo prvu od dvije doze vakcine i Netanyahu je rekao da je Izrael osigurao dovoljno vakcina da do kraja marta imunizuje sve odrasle Izraelce.

Sudjenje Netanyahuu će početi pred parlamentarne izbore zakazane za 23. mart, četvrte za manje od dvije godine i očekuje se da će njegovi pravni problemi biti jedna od glavnih tema tokom izborne kampanje iako on brzu vakcinaciju nastoji da istakne u nastojanju da ponovo bude premijer.

Izvor: Agencije