Brisel: Ljubljana treba izbjeći pritiske na medije

Iz EU reagirali zbog odluke zvanične Ljubljane da suspendira finansiranje nacionalne novinske agencije STA.

Vlada Slovenije je najavila da prekida finansiranje agencije STA u decembru, objašnjavajući kako uprava nije dala potrebne dokumente na računima firme (EPA)

Europska komisija upozorila je danas vlast Slovenije da odustane od bilo kog „pritiska“ na medije, a zbog odluke zvanične Ljubljane da suspendira finansiranje nacionalne novinske agencije STA koja je meta žestokih kritika konzervativnog premijera Janeza Janše, prenosi agencije Beta.

„Javni mediji igraju posebnu ulogu u Europskoj uniji i pozivamo sve zemlje članice da se uzdrže od svakog pokušaja vršenja pritiska na njih“, rekao je glasnogovornik Europske komisije Christian Wigand na dnevnoj konferenciji za novinare.

Upitan o odluci Ljubljane da prekine sredstva za STA, on je rekao kako odluku treba detaljno da ispitaju odgovarajuće nacionalne vlasti i da će Europska komisija pažljivo pratiti situaciju.

Nezavisan rad

„Mediji trebaju moći raditi slobodno i nezavisno svuda u EU“, rekao je Wigand.

Europska komisija je također ocijenila da ona ne treba davati zeleno svjetlo za takvo finansiranje zbog iznosa pošto joj se Vlada Slovenije obratila o mogućem kršenju propisa konkurencije.

„Opće uzev države članice mogu pružiti pomoć novinskim agencijama kada ispunjavaju misiju općeg interesa“, rekla je druga glasnogovornica EU-a Arianna Podesta.

„Ako iznos ne prelazi određenu granicu pomoć može biti data direktno bez ranijeg obavještavanja ili odobrenja Komisije.“

Ljubljana je sa dva miliona eura godišnje finansirala agenciju, formiranu 1990. kada je zemlja odlučila da napusti Jugoslaviju.

Muzičar i premijer

Vlada Slovenije je najavila da prekida finansiranje agencije STA u decembru, objašnjavajući kako uprava nije dala potrebne dokumente na računima firme. Sa svoje strane STA je odbila dati informacije o zaposlenim i uredničkom radu, osuđujući udarac na slobodu medija.

Krajem decembra Parlament je ipak usvojio član zakona u kome se traži da se agenciji isplate neisplaćena sredstva.

Ubrzo po stupanju na dužnost u martu, premijer Slovenije Janez Janša je na Twitteru kritizirao medije koji su doveli u pitanje njegovo rukovođenje borbom protiv epidemije korona virusa. Janša je tada medije optužio za širenje lažnih vijesti i služenje opoziciji.

Janša je u oktobru također na Twitteru naveo da je STA „nacionalna sramota“ jer je ta agencija dala više prostora intervjuu muzičara koji je kritizirao Vladu nego sastanku koji je on imao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Izvor: Agencije