WHO: U 2021. neće biti kolektivnog imuniteta unatoč vakcinisanju

‘U 2021. nećemo postići kolektivni imunitet’, rekla je glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan.

Trebat će vremena za masovnu proizvodnju doza (Arhiva)

Kolektivni imunitet neće se postići ove godine, premda je raspodjela vakcina počela u mnogim zemljama, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Hina.

“U 2021. nećemo postići kolektivni imunitet”, rekla je glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan na press konferenciji u Ženevi, istaknuvši važnost daljnje primjene zaštitnih mjera, kao što su održavanje fizičke distance, pranje ruku i nošenje maske, u suzbijanju pandemije.

Pohvalila je “nevjerojatan napredak” koji su ostvarili naučnici kada su u manje od godinu dana uspjeli razviti nekoliko sigurnih i djelotvornih vakcina protiv COVID-a 19.

Vakcina će doći u sve zemlje

No za njihovu proizvodnju “trebat će vremena”.

“Trebat će vremena za masovnu proizvodnju doza, ne samo miliona, nego milijardi”, dodala je, pozivajući na “strpljenje”.

Swaminathan je ustvrdila da će na kraju “vakcina doći u sve zemlje”. “No dok čekamo, nemojmo zaboraviti na zaštitne mjere koje su djelotvorne”, podsjetila je.

Prema njenom mišljenju, nužno je i dalje provoditi epidemiološke i socijalne mjere kako bi se prijenos virusa ograničio “barem do kraja ove godine”.

Izvor: Agencije