Netanyahu naredio izgradnju novog naselja na Zapadnoj obali

Izraelski premijer dozvolio projekt prije dolaska na vlast kritički nastrojenog Joea Bidena.

Izrael nastoji staviti pečat na taj projekt prije nego što Joe Bidenuđe u Bijelu kuću (Arhiva)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je u ponedjeljak ubrzanje planova za izgradnju 800 domova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali, nastavljajući s naseljavanjem tog autonomnog palestinskog područja u posljednjim danima administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Palestinci su taj projekt izgradnje jevrejskog naselja ocijenili ilegalnim, no Izrael nastoji staviti pečat na taj projekt prije nego Joe Biden, kritički nastrojen prema izraelskoj politici širenja naselja na palestinskim područjima, 20. januara uđe u Bijelu kuću.

Politika nastavka izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim područjima mogla bi Netanyahuu donijeti glasove naseljenika na četvrtim po redu parlamentarnim izborima u samo dvije godine koji se održavaju 23. marta, navodi Hina, pozivajući se na Reuters.

Trump podržavao gradnju naselja

Oko 800 domova bi se trebalo izgraditi u naseljima Beit El i Givat Zeev, sjeverno od Jerusalema, i naseljima Tal Menashe, Rehelim, Shavei Shomron, Barkan i Karnei Shomron na sjevernom dijelu Zapadne obale.

Za sada se ne zna tačan datum početka izgradnje.

““To je utrka s vremenom i pokušaj da se iskoriste posljednji dani aktualne američke administracije“, rekao je Wasel Abu Jusef, član Izvršnog odbora PLO-a.

Trumpova administracija podržavala je izgradnju jevrejskih naselja na palestinskim područjima, odstupajući od međunarodnog prava.

 

Izvor: Agencije