Video: U Holandiji održani masovni antirasistički protesti

Demonstranti su iz Amsterdama poslali poruku da neće dozvoliti širenje fašizma, rasizma, diskriminacije i islamofobije u Holandiji.

U glavnom gradu Holandije, Amsterdamu danas su održani masovni antirasistički i antidiskriminacijski protesti, javlja Anadolija.

Proteste je organizovala nevladina organizacija “Vijeće 21. marta”, a podržale su ga brojne političke partije, nevladine organizavije i zvaničnici.

Među demonstrantima u amsterdamskom Westeparku bile su i stotine imigranata različitih etničkih i rasnih korijena, a svi zajedno su protestovali zbog rastuće prisutnosti radikalnih desničarskih i ksenofobnih ideologija na holandskoj i općenito globalnoj političkoj sceni.

Demonstranti su poslali poruku da neće dozvoliti širenje fašizma, rasizma, diskriminacije i islamofobije u Holandiji.

Jačanje radikalne desnice

Protesti su održani uz pojačane mjere sigurnosti i okončani su bez većih incidenata.

U Holandiji će 17. marta biti održani izbori na kojima se strahuje da će doći do rasta popularnosti radikalnih desničarskih političkih partija.

Radikalnu desnicu u Holandiji predvodi Slobodarska partija Geerta Wildersa, a sve veći broj glasova osvaja i Forum za demokraciju, partija koju predvodi 37-godišnji Thierry Baudet.

Izvor: Agencije