U SAD-u više od 20 miliona zaraženih korona virusom

SAD ima najveći broj zaraženih, daleko ispred Indije u kojoj ima 10,3 miliona inficiranih. 

U SAD-u je 14. decembra počela vakcinacija protiv korona virusa. (AP)

SAD je prvog dana u 2021. godini prešao prag od 20 miliona zaraženih korona virusom od početka epidemije, saopćio je danas univerzitet Johns Hopkins.

U toj zemlji je od korona virusa umrlo više od 346.400 ljudi, navodi agencija Beta.

SAD ima najveći broj zaraženih, daleko ispred Indije u kojoj ima 10,3 miliona inficiranih.

Još jedan kobni rekord postignut je početkom sedmice. Naime, po podacima Johnsa Hopkinsa Sjedinjene Države su u srijedu u samo 24 sata evidentirale više od 3900 smrtnih slučajeva od posljedica Covida.

Trebalo je nekoliko mjeseci prije nego što je SAD do 9. novembra zabilježio 10 miliona slučajeva zaraze korona virusom, no stopa novoinficiranih znatno se ubrzala tokom decembra, navodi Hina.

Spora vakcinacija

U SAD-u trenutno je hospitalizirano 125.300 ljudi.

U toj zemlji je 14. decembra počela vakcinacija protiv korona virusa.

Do sada je vakcinu primilo gotovo tri miliona ljudi, a taj broj je daleko ispod obećanja odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa koji je rekao da će do kraja 2020. godine biti vakcinirano 20 miliona ljudi.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden kritizirao je dinamiku vakcinacije Trumpove administracije.

Ako se vakcinacija nastavi ovom brzinom, trebat će godine, a ne mjeseci da bi se vakcinirali svi Amerikanci koji to žele, rekao je prošle sedmice Biden obećavši da će njegova administracija ubrzati postupak vakcinacije i osigurati da se tokom prvih 100 dana nove uprave primi 100 miliona doza cjepiva.

Izvor: Agencije