Lavrov: Moskva spremna da posreduje između Kipra i Turske

Što se tiče vaših odnosa sa Turskom, mi smo spremni da promovišemo dijalog, poručio Lavrov (EPA)

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas Kipru da je Moskva spremna da pomogne u posredovanju u razgovorima s Turskom oko istraživanja gasa i nafte u istočnom dijelu Sredozemnog mora, prenosi Tanjug.

“Što se tiče vaših odnosa sa Turskom, mi smo spremni da promovišemo dijalog, pragmatično zasnovan na uzajamniminteresima i u potrazi za odlukama, koje će biti pravične i zasnovane na međunarodnom pravu”, rekao je Lavrov na sastanku sa predsjednikom Kipra Nicosom Anastasijadesom u Nikoziji, prenio je Reuters.

Istraživanje podmorja

Rusija smatra sve korake koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije tenzija u istočnom Mediteranu neprihvatljivim, dodao je Lavrov kasnije na konferenciji za novinare.

Od 10. augusta Ankara drži svoj svoj istraživački brod “Oruc Reis” (Barbarosa), u pratnji svojih ratnih brodova, kako bi se obavila istraživanja kod grčkog otoka Kastelloriza, udaljenog svega dva kilometra od turske obale, u području bogatom ugljikovodonicima.

Krajem augusta tenzije su porasle jer su i Turska i Grčka izvele suprotstavljene vojne manevre, prva sa Sjedinjenim Američkim Državama, zatim Rusijom, a druga s Francuskom, Kiprom i Italijom.

Izvor: Agencije