Cavusoglu: Turske vježbe u Mediteranu u skladu s NATO pravilima

Grčka je trenutno, zajedno s Kiprom, u velikom sporu s Turskom, u vezi s pravom na traženje energenata (Reuters)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u utorak da su sve aktivnosti Turske u istočnom Mediteranu u skladu s propisima NATO-a.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s kongoanskim kolegom Jean-Claudeom Gakossom, on je rekao: “Naše vježbe u istočnom Mediteranu provode se u okviru NATO pravila.”

Cavusogluova izjava uslijedila je kao odgovor na pitanje u vezi s navodima grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa, koji tvrdi da Turska izvodi “vježbe s bojevom municijom”, prenosi Anadolija.

Cavusoglu je kazao da je Atina nespremna za dijalog radi ublažavanja tenzija i podsjetio na inicijative za pomirenje pokrenute od Evropske unije i NATO-a.

“Grčka je jasno stavila do znanja da nije za dijalog, rekavši ‘ne’ nedavnim inicijativama za pomirenje”, naglasio je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije je istakao potrebu zauzimanja principijelnog stava i poštenog ponašanja i pozvao Grčku da dođe za pregovarački stol.

Spor oko energenata

Grčka je trenutno, zajedno s Kiprom, u velikom sporu s Turskom, u vezi s pravom na traženje energenata u istočnom dijelu Mediterana.

Grčka i Turska su poslale mornaričke i avijacijske snage u tu regiju.

Turska je u augustu poslala svoj istraživački brod “Oruc Reis”, u pratnji vojnih brodova, u sporne vode između Cipra i grčkih otoka Kastellorize i Krete.

Produžila je misiju istraživanja plina treći put u mjesec dana i trebala bi potrajati do 12. septembra.

Brisel je Ankari već nametnuo blage sankcije, a 27 članica EU-a tim će se pitanjem uskoro ponovno baviti te potvrditi podršku Grčkoj i Kipru.

Izvor: Agencije