EU planira sankcije za 31 bjeloruskog zvaničnika

Bjeloruski predsjednik za sada neće biti na spisku Evropske unije za uvođenje sankcija (EPA)

Evropska unija planira do sredine septembra uvesti ekonomske sankcije 31 bjeloruskom zvaničniku, uključujući ministra unutrašnjih poslova, izjavila su trojica evropskih diplomata.

Gotovo mjesec dana od početka masovnih protesta zbog rezultata predsjedničkih izbora, na kojima je sadašnji predsjednik Aleksandar Lukašenko ponovno proglasio pobjedu, EU planira uvesti sankcije i podržati pozive na nove izbore.

“Prvobitno smo dogovorili 14 imena, ali mnoge države misle da to nije dovoljno. Sada smo postigli konsenzus o još njih 17”, rekao je evropski diplomata.

Naveo je da je riječ o visokim zvaničnicima odgovornim za izbore i nasilje protiv demonstranata, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministri vanjskih poslova EU-a zatražili su prošlog mjeseca u Berlinu političku podršku za sankcije bjeloruskim zvaničnicima, uključujući zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine.

Grčka i Kipar, koji traže odvojene sankcije za Tursku zbog spora na istočnom Sredozemlju, još trebaju dati podršku sankcijama bjeloruskim zvaničnicima.

Lukašenko nije na spisku

Diplomatski izvori su rekli da bi te dvije zemlje mogle iskoristiti davanje podrške sankcijama bjeloruskim zvaničnicima kako bi osigurale strožje sankcije za Tursku.

Imena bjeloruskih zvaničnika koji će biti na spisku za sankcije još se mogu dodavati i uklanjati sa spiska, ali diplomati navode da bi formalni dogovor mogao biti postignut 21. septembra, na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Sankcije bi trebale stupiti na snagu 22. septembra.

Litvanija, Letonija i Estonija već su nametnule sankcije bjeloruskim zvaničnicima krajem augusta.

Za razliku od liste baltičkih zemalja, bjeloruski predsjednik Lukašenko neće biti na spisku EU-a za uvođenje sankcija.

Njemačka, koja trenutno predsjedava EU-om, traži više vremena za dijalog i želi ostaviti mogućnost da Lukašenko kasnije bude stavljen na spisak zvaničnika Bjelorusije kojima će EU uvesti sankcije.

Izvor: Agencije