Suspendirani policajci koji su ugušili Afroamerikanca Daniela Prudea

Smrt Daniela Prudea se desila dva mjeseca prije smrti Georga Floyda (Reuters)

Suspendirano je sedam policajaca koji su učestvovali u gušenju Afroamerikanca Daniela Prudea, koji je preminuo 30. marta 2020. godine, objavila je gradonačelnica Rochestera Lovely Warren nakon što je objavljen snimak ovog incidenta.

Daniel Prude preminuo je sedam dana nakon što su mu policajci u državi New York stavili kapuljaču na glavu i pritisnuli lice na pločnik, onemogućivši mu disanje.

Njegova smrt privukla je pažnju javnosti tek u srijedu, kada je njegova porodica održala konferenciju za novinare i objavila policijske snimke i izvještaje.

U četvrtak je gradonačelnica Rochestera na konferenciji za novinare najavila suspenziju policajaca, kazavši da su zakazali uprava, sistem i društvo.

“Daniela Pruda je iznevjerila naša policija, naš sistem brige o mentalnom zdravlju, naše društvo, ja sam ga iznevjerila”, kazala je Warren novinarima.

Poziv na hapšenje

Istakla je da je primjena sile postala evidentna tek 4. augusta i da je do tada predstavljana kao slučaj predoziranja drogom.

Policijskom šefu koji je predstavljao slučaj kao predoziranje rekla je da je duboko razočarana njegovim neuspjehom da je tačno obavijesti o tome šta se desilo.

Porodica Prueda pozvala je na hapšenja policajaca.

Njegova smrt se desila dva mjeseca prije smrti Afroamerikanca Georga Floyda, koja je izazvala međunarodne proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Izvor: Agencije