Slovački sud oslobodio biznismena u slučaju ubistva novinara

Tužiteljstvo je tražilo da, ako budu proglašeni krivima, Marian Kočner i njegovi pomagači dobiju po 25 godina zatvora (AP)

Slovački sud donio je odluku da utjecajni preduzetnik Marian Kočner nije kriv u slučaju ubistva novinara Jana Kuciaka, rekao je predsjedavajući sudija.

Sud je proglasio krivim jednog od optuženih za učestvovanje u ubistvu, ali nije našao dokaze da je ubistvo naručio Kočner, prenosi Hina.

Istraživački novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica Martina Kušnirova ubijeni su iz vatrenog oružja u svojoj kući u blizini Bratislave u februaru 2018. godine.

Oboje su imali po 27 godina.

Tužitelji su tvrdili da je Marian Kočner, o kojemu je Kuciak pisao u sklopu istraživanja o poslovnim ljudima povezanim s politikom, naručio njegovo ubistvo.

Za ubistvo 23 godine zatvora

Tužiteljstvo je tražilo da, ako budu proglašeni krivima, Kočner i njegovi pomagači Tomaš Szabo i Alena Zsuzsova dobiju po 25 godina zatvora.

U svojim završnim riječima u julu Kočner je odbacio umiješanost u ubistvo.

Od petero optuženih u tom slučaju, dvojica su priznala krivicu i već su im ranije izrečene presude.

Zoltan Andrusko, posrednik u zavjeri za ubistvo, osuđen je na 15 godina zatvora u decembru 2019. godine, nakon što je pristao na nagodbu.

Bivši vojnik i profesionalni ubica Miroslav Marček osuđen je na 23 godine zatvora u aprilu za ubistvo para.

Izvor: Agencije