Zbog trovanja ugljenmonoksidom u Kini umrlo 16 rudara

Standardi sigurnosti posljednjih su se godina poboljšali, no nesreće se nastavljaju (EPA)
Standardi sigurnosti posljednjih su se godina poboljšali, no nesreće se nastavljaju (EPA)

Šesnaest osoba umrlo je usljed trovanja ugljenmonoksidom u rudniku uglja u južnozapadnom kineskom gradu Chongqing, saopćile su kineske vlasti.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na AP, prije tragedije u rudniku je ostalo zarobljeno 17 rudara, koji su kasnije izbavljeni odatle, ali njih 16 više nije davalo znake života, dok je jedini preživjeli prebačen u bolnicu.

Chongqing je veliki grad koji je dom za više od 30 miliona ljudi, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Kina je najveći svjetski proizvođač i potrošač uglja, a njeni su rudnici nekad smatrani jednim od najopasnijih na svijetu.

Stotine smrtnosnih nesreća u 2019.

Standardi sigurnosti posljednjih su se godina poboljšali, no nesreće se nastavljaju. U kineskim rudnicima uglja zabilježeno je 170 smrtonosnih nesreća koje su dovele do 316 smrtnih slučajeva u 2019. godini, stoji u službenom glasniku komunističke partije People's Daily.

Hongkonški regulator radničkih prava China Labor Bulletin saopćio je da je sve veći broj nesreća u rudnicima uglja u Kini posljedica nakupljanja plinova te da je “prošle godine iznosio 37,3 posto ukupnog broja svih smrtnih slučajeva u rudnicima uglja u Kini”.

Regulator je za nesreće okrivio vlasnike rudnika koji smanjuju troškove kako bi uštedjeli novac te je dodao kako većini regulator još uvijek nedostaje snage za provođenja sigurnosnih standarda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO