Bahrein: Normalizacija s Izraelom donosi dvodržavno rješenje

Objava uspostave veza sa Izraelom je oplemenjena poruka koja ističe kako su naše ruke pružene za pošten i sveobuhvatan mir, navodi kralj Bahrein (EPA)

Bahreinski vladar kazao je kako dogovor ovog kraljevstva sa Izraelom treba voditi ka većim naporima i okončanju palestinsko-izraelskog spora kroz dvodržavno rješenje, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Tokom obraćanja na 75. sesiji Generalne skupštine UN-a videolinkom u četvrtak, bahreinski kralj Hamad bin Isa Al Khalifa je pozvao ja „pojačanje napora ka okončanju palestinsko-izraelskog spora u skladu sa dvodržavnom rješenju… što bi dovelo do uspostave nezavisne palestinske države sa Istočnim Jerusalemom kao njenom prijestolnicom na osnovu rezolucija o međunarodnom legitimitetu i Arapskoj mirovnoj inicijativi“.

Kralj Hamad je također naveo kako su veze sa Izraelom „oplemenjene poruke“ za mir.

„Objava uspostave veza sa Izraelom je oplemenjena poruka koja ističe kako su naše ruke pružene za pošten i sveobuhvatan mir“, istakao je.

Hamad je govorio dan nakon što je jedna izraelska zvanična delegacija došla u prvu diplomatsku posjetu Bahreinu od potpisivanja dogovora o normalizaciji dvije države.

Kritike od Palestinaca

Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati su potpisali dogovore o normalizaciji sa Izraelom 15. septembra u Bijeloj kući, u sklopu diplomatskih nastojanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da izbori novi mandat na predstojećim izborima.

Palestinske vođe su, međutim, kritizirale sporazume kao izdaju palestinske borbe.

Tokom proteklih sedmica i nakon dogovora UAE-a i Bahreina sa Izraelom, nekoliko izraelskih i američkih zvaničnika, među kojima su premijer Benjamin Netanyahu i američki predstavnik u Izraelu David Friedman, potvrdili su kako je izraelski plan anektiranja teritorija palestinske Zapadne obale samo odgođen, a ne otkazan.

Hamad je pohvalio i američke napore na postizanju „mira i stabilnosti“ kroz posredovanje u dogovorima sa Izraelom, kazavši kako šalju „civiliziranu poruku kao najbolju garanciju budućnosti svih ljudi regije“.

U Bahreinu, civilne grupe su kritizirale normalizaciju sa Izraelom, navodeći kako priznanje treba doći tek nakon što Palestinci dobiju nezavisnu državu.

Izvor: Al Jazeera i agencije