Rusija najavljuje vojnu saradnju s Iranom po isteku embarga

Otvaraju nam se nove perspektive za saradnju s Iranom po vojnim pitanjima, kaže Sergej Rjabkov (EPA)

Rusija namjerava razviti vojnu saradnju s Iranom nakon isteka međunarodnog embarga 18. oktobra uprkos američkom “zastrašivanju”, izjavio je u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Po završetku posebnog režima, uvedenog Rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, 18. oktobra nam se otvaraju nove perspektive za saradnju s Iranom po vojnim pitanjima“, rekao je on agenciji Interfax te dodao da ostaje da se odredi u kojem obimu i u kojem pravcu će ići ta saradnja, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Dodao je da “to ni na koji način neće zavisiti od nezakonitih postupaka američke administracije, koja želi zaplašiti cijeli svijet”.

SAD prijeti sankcijama

Šef američke diplomatije Mike Pompeo izjavio je sredinom septembra da će SAD spriječiti Iran da nabavlja rusko i kinesko oružje.

SAD je nekoliko dana kasnije proglasio da su sve sankcije UN-a uvedene Iranu ponovo na snazi i da je embargo na oružje produžen.

Administracija Donalda Trumpa također je zaprijetila da će uspostaviti sistem takozvanih sekundarnih sankcija za kažnjavanje bilo koje zemlje ili entiteta zbog kršenja međunarodnih sankcija za koje Washington smatra da su na snazi.

Izvor: Agencije