Trump će iduće sedmice nominirati nasljednicu Ginsburg

Liberalna sutkinja Ginsburg preminula je u petak u 87. godini (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će iduće sedmice nominirati ženu koja će na Vrhovnom sudu SAD-a naslijediti preminulu Ruth Bader Ginsburg.

“Iznijet ću nominiranog iduće sedmice. To će biti žena”, rekao je Trump na predizbornom skupu u subotu u Fayettevilleu u Sjevernoj Karolini.

“Mislim da bi to trebala biti žena, jer mi se žene puno više sviđaju nego muškarci”, dodao je Trump.

Dok je Trump to govorio, pristalice su skandirale “Ispunite to mjesto”.

Ranije je naveo dvije žene kao mogući izbor za Vrhovni sud SAD-a – Amy Coney Barrett iz 7. kruga sa sjedištem u Chicagu i Barbaru Lagoa iz 11. kruga sa sjedištem u Atlanti.

Neki su senatori u subotu izjavili da bi nominacija za izbor u Vrhovni sud nakon smrti Ginsburg ipak trebala pričekati nove izbore za američkog predsjednika 3. novembra te da tu odluku donese predsjednik koji će tada biti izabran.

Prilika za Trumpa

Liberalna sutkinja Ginsburg preminula je u petak u 87. godini, uslijed komplikacija uzrokovanih rakom gušterače. Sutkinja najvišeg suda SAD-a bila je 27 godina.

Ginsburg, pravnica koja je stvarala historiju, ikona feminizma, čitavog se života borila protiv seksizma u karijeri koja ju je dovela na vrh američkog pravosuđa.

Za Vrhovni sud nominirao ju je 1993. godine predsjednik Bill Clinton te je postala druga žena u tom najvišem sudu, nakon Sandre Day O'Connor, koju je 1981. godine nominirao predsjednik Ronald Reagan.

Njena smrt Trumpu, koji se bori za drugi mandat na predsjedničkim izborima 3. novembra, u trenutku dubokih političkih podjela u SAD-u, pruža priliku da poveća konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu na šest od devet sudaca.   

Demokrati su još uvijek bijesni zbog izbjegavanja Senata, koji je pod kontrolom republikanaca, da 2016. godine potvrdi imenovanje Merricka Garlanda kojeg je predložio tadašnji predsjednik Barack Obama nakon što je konzervativni sudac Antonin Scalia preminuo deset mjeseci prije izbora.

Izvor: Agencije