Kushner nakon dogovora Izraela i Emirata želi više

Jared Kushner je u ponedjeljak prisustvovao polijetanju prvog komercijalnog aviona iz Izraela u Emirate (AFP)

Nakon što je pravio društvo delegaciji Izraela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na historijskim razgovorima o normalizaciji odnosa dvije zemlje, savjetnik Bijele kuće Jared Kushner krenuo je u još dvije zaljevske prijestolnice kako bi tražio dodatnu arapsku podršku.

Izrael i UAE su u Abu Dhabiju uspostavili zajednički komitet za finansijsku saradnju.

U delegaciji je bio i Kushner, zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u ponedjeljak prisustvovao polijetanju prvog komercijalnog aviona iz Izraela u Emirate, koji su u augustu prihvatili normalizaciju odnosa s Izraelom.

Izrael je prije nekoliko desetljeća uspostavio diplomatske odnose s Egiptom i Jordanom, predviđene mirovnim ugovorima, ali ostale arapske zemlje nisu.

Plestinci: Ovo je nož u leđa

Palestinci su osudili dogovor Izraela i Emirata, nazivajući ga “nožem u leđa” od važnog arapskog faktora,  i to dok se bore za sopstvenu državu.

Turska je zaprijetila da će prekinuti odnose s UAE-om.

Predvodnik kritika bio je Iran, a njegov vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, na Twitteru je napisao da je “UAE izdao svijet islama, arapske nacije, zemlje regije i Palestinu”.

Kushner je kasnije krenuo u posjetu Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, a očekuje se da će ići i u Katar.

U Bahreinu, koji je dom zapovjedništvu američkih pomorskih snaga u regiji, kralj Hamed bin Isa Al Khalifa je tokom sastanka s Kushnerom pohvalio ulogu koju su Emirati igrali braneći arapske i interese islama, tvrdi državna novinska agencija.

U Saudijskoj Arabiji su princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i Kushner razgovarali o potrebi da Izraelci i Palestinci nastave pregovore i dogovore trajni mir, izvijestila je državna agencija SPA.

Iako nije bilo zvaničnih izjava koje bi vodile zaključku da bi i Bahrein i Saudijska Arabija uskoro mogli priznati Izrael, u opaskama koje je prenijela emiratska agencija WAM, Kushner je natuknuo da bi i ostale arapske zemlje uskoro mogle slijediti primjer Emirata.

Upitan kada će uslijediti još jedno priznanje Izraea, on je rekao: “Nadajmo se za nekoliko mjeseci.”

Zbližavanje zbog zajedničkog neprijatelja

Saudijska Arabija je dozvolila da avion na letu od Izraela do Emirata pređe preko njenog zračnog prostora, uprkos svom javnom otporu normalizaciji odnosa.

Izrael ima zajednički regionalni interes s arapskim zemljama Zaljeva, kojima velikom većinom vladaju sunitski monarsi, a koji najveću prijetnju vide u šiitskom Iranu.

Izrael dugo drži stav da bi ih njihov zajednički neprijatelj mogao zbližiti, uprkos regionalnom protivljenju izraelskim akcijama protiv Palestinaca.

Iranske osude nisu se ograničile samo na Twitter.

U odlučnom govori u utorak, Khamenei je rekao: “Emirati će zauvijek biti osramoćeni zbog izdaje islamskog svijeta, arapskih nacija i Palestine.”

“UAE, zajedno s Izraelcima i zlim Amerikancima, vole jevrejskog člana Trumpove porodice i zajedno rade protiv interesa islamskog svijeta”, kazao je Khamenei, aludirajući na Kushnera, koji je Jevrej.  

Izvor: Al Jazeera i agencije