Kolesnikova optužena za ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Kolesnikova ostaje u pritvoru, a istraga se nastavlja (EPA)

Članica predsjedništva Koordinacionog vijeća bjeloruske opozicije Marija Kolesnikova optužena je da je podsticala na akcije koje su bile usmjerene na podrivanje nacionalne sigurnosti, saopćio je Istražni komitet Bjelorusije.

Kako se navodi, riječ je o izjavama u medijima i na internetu, a ukoliko bi bila proglašena krivom prijeti joj zatvorska kazna od dvije do pet godina. Kolesnikova ostaje u pritvoru, a istraga se nastavlja, prenosi Fonet, pozivajući se na Sputnik.

Kolesnikova je nedavno izjavila istražnom sudiji da je spremna da da iskaz o tome da su nasilno pokušali da je protjeraju iz Bjelorusije, a opisala je i šta joj se zapravo dogodilo.

Pokretanje krivičnog postupka

Ona je zahtijevala da se pokrene krivični postupak protiv pripadnika KGB Bjelorusije, Glavne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zbog krivičnih djela “otmica, nezakonito lišavanje slobode i prijetnje ubistvom”.

Masovni protesti opozicije počeli su u Bjelorusiji 9. augusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije na izborima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 posto osvojenih glasova, ali opozicija nije priznala rezultate i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Predstavnici bjeloruske opozicije koji se nisu slagali sa rezultatima izbora formirali su Koordinaciono vijeće za tranzit vlasti, nakon čega je Državno tužilaštvo pokrenulo krivični postupak zbog poziva na oduzimanje vlasti.

Izvor: Agencije