Saradnici Navalnog pobijedili na izborima u gradu u kojem je otrovan

Andrej Fatejev, saradnik Navalnog, jedan je od opozicionih predstavnika koji ulaze u gradsku vlast (Reuters)

Dvoje saveznika ruskog disidenta Alekseja Navalnog izabrano je na izborima u Tomsku, sibirskom gradu u kojem je on, prema tvrdnjama njegovih saradnika, otrovan prošlog mjeseca.

Ksenija Fadejeva i Andrej Fatejev izabrani su u Gradski odbor Tomska na trodnevnim lokalnim izborima koji su završili ovaj vikend, javlja u ponedjeljak ruska novinska agencija Interfax, prenijela je Hina, pozicajući se na dpa.

„Prijatelji, pobijedili smo, hvala vam na podršci. Pobijedila sam na sedam od devet biračkih mjesta. Mislim da shvaćate koliko je važno pobijediti nakon svega što se dogodilo u Tomsku“, napisala je Fadejeva na svom Twitter profilu. 

Navalnom, koji se smatra jednim od najžešćih protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. augusta na letu iz Tomska u Moskvu. 

Ujedinjena Rusija izgubila većinu

Avion je zbog toga sletio u sibirski grad Omsk gdje je Navalni hospitaliziran, a dva dana kasnije je prebačen u Njemačku na liječenje. 

Nijemci su zaključili da je otrovan novičokom, vrstom ruskog otrova. 

Navalni je u Tomsku bio kako bi podržao kandidate opozicije.

Najveća stranka Ujedinjena Rusija u tom je gradu izgubila većinu, pokazuju službeni podaci.

Putin nije član nijedne političke stranke, što mu omogućuje da se distancira od nepopularnih odluka koje donose njegovi podređeni. 

Izvor: Agencije