Francuska policija suzavcem rastjerala ‘žute prsluke’ s pariških trgova

U Parizu će se demonstranti okupiti i na Elizejskim poljanama (EPA)
U Parizu će se demonstranti okupiti i na Elizejskim poljanama (EPA)

Francuske vlasti u subotu su u Parizu razmjestile jake policijske snage i upotrijebile suzavac pošto su se na ulice glavnoga francuskog grada vratili pripadnici pokreta “žutih prsluka”, prenosi Hina.

Nekoliko stotina demonstranata, čije su demonstracije prethodno odobrene, okupilo se na dvama pariškim trgovima.

Demonstracije jedne skupine prošle su bez incidenata, no druge su prekinute nakon što je policija upotrijebila suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su se izdvojili iz ranije zacrtane rute kretanja. Neki među njima podmetali su vatru u kante za otpad i pod automobile.

Vlasti su zabranile demonstracije u samome središtu grada, pa tako i na Elizejskim poljanama, poprištu pobune “žutih prisluka” na vrhuncu njihovih demonstracija prije gotovo dvije godine.

Na ulice francuskih gradova tada su izišle stotine hiljada pripadnika “žutih prsluka”, gnjevnih zbog uvođenja poreza na gorivo te načina upravljanja državom predsjednika Emmanuela Macrona. 

Danas je u Parizu policija do 13 sati privela 154 osobe. 

Demonstracije nakon dvije godine

Gotovo dvije godine nakon nastanka ovog pokreta, skupovi su najavljeni širom zemlje (Marseille, Toulouse, Lyon, Lille, Nantes, Nice, Bordeaux i Strasbourg) i u prijestolnici.

U Parizu će se demonstranti okupiti na Elizejskim poljanama, na Burzovnom trgu, Trgu Wagram i Trgu svetog Petra, pokraj Bazilike Svetog Srca na Montmartreu.

“S obzirom na mogućnost remećenja javnog reda”, načelnik pariške policije Didier Lallement zabranio je “bilo kakvo okupljanje pripadnika ‘Žutih prsluka’ u nekoliko dijelova Pariza (Elizejska poljana, Narodna skupština, Hotel ‘Matignon'…) od petka u 18:00 sati do subote u ponoć.

Ujedno je zabranio dva skupa koja su najavljena na Elizejskim poljanama.

Iz policijskog izvora se doznaje da se u Parizu očekuje 4.000 do 5.000 demonstranata, među kojima je 1.000 potencijalnih nasilnika.

Poziv na društvenim mrežama

Približno 2.300 ljudi je reklo da želi učestvovati na skupu na Elizejskim poljanama, a 7.000 je pokazalo zanimanje za skup, piše na Facebook stranici događaja.

Jerome Rodrigues, čelnik pokreta, pozvao je na društvenim mrežama na “potpun građanski neposluh”.

“Pozivam vas da toga dana ne pokazujete svoje lične karte, pa ni ako budete zbog toga morali ići u policijsku stanicu radi provjere identiteta i tamo provesti četiri sata”, dodao je.

“Žuti prsluci”, građanski pokret nastao 17. novembra 2018. godine, pokret je protiv elita koji se bori za pravedniji porezni i socijalni sistem.

Sada uzima novi zalet, nakon prve godine protesta, kada je zapalio Francusku, blokirajući ulice i sukobljavajući se s policijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO