Katar domaćin mirovnih pregovora o Afganistanu

Šesterica oslobođenih talibana bili su osuđeni za zavjeru i napad na oružane snage Afganistana (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Katar najavilo je da će biti domaćin mirovnih pregovora o Afganistanu, počevši od 12. septembra.

U izjavi Ministarstva navodi se da su planirani direktni mirovni pregovori između različitih afganistanskih sektora važan i ozbiljan korak ka postizanju trajnog mira u Afganistanu, posebno nakon što su SAD i talibani ranije ove godine potpisali mirovni sporazum.

Afganistanske vlasti oslobodile su u četvrtak šest zatvorenika koje traže talibani i oni su iz Kabula avionom odletjeli u prijestolnicu Katara Dohu.

Istovremeno, talibani su najavili da će učestvovati u dugoočekivanim mirovnim pregovorima, saznaje Reuters iz upućenih izvora pri afaganistanskoj vladi, prenosi Tanjug.

Šesterica oslobođenih talibana bili su osuđeni za zavjeru i insajderski napad na oružane snage afganistanske vlade.

Nasilje dramatično eskaliralo

Neke zapadne sile nisu bile saglasne da se ovih šest osuđenika puste na slobodu, pa je odlučeno da budu pod nadzorom katarskih vlasti, jer će u Dohi za dva dana početi prva runda mirovnih pregovora uz posredovanje SAD-a.

Predstavnik političkog krila talibana Mohammad Naim potvrdio je da će talibani učestvovati u mirovnim pregovorima od prvog dana, 12. septembra, a iz kabineta afganistanskog predsjednika stiglo je saopćenje da će delegacija afganistanske vlade u petak otputovati u Dohu.

S obzirom da do sada nisu ispunjeni svi uslovi koje su postavili vlada u Kabulu, s jedne, i talibani, s druge strane, diplomate i analitičari upozoravaju da će u narednim sedmicama biti pravi izazov da se u Afganistanu uspostavi prekid vatre.

Podsjećaju da je tokom posljednjih nekoliko mjeseci nasilje dramatično eskaliralo u toj ratom razorenoj zemlji, zbog čega se već postojeće, dugogodišnje nepovjerenje između dvije sukobljene strane dodatno produbilo.

Izvor: Agencije