Venecuela osudila dvojicu Amerikanaca zbog pokušaja ‘invazije’

Prema navodima vlade u Caracasu, vojska i policija u maju su zaustavile 'pokušaj invazije s mora', podstaknute od 'plaćenika pristiglih iz Kolumbije' (EPA)

Sud u Venecueli je osudio dva nekadašnja američka vojnika, uhapšena zbog pokušaja “invazije” s mora u maju, na 20 godina zatvora, rekao je vrhovni tužilac Tarek William Saab.

Saab je na Twitteru naveo da su Luke Alexander Denman (34) i Airan Berry (41) “priznali krivicu za zavjeru, zločinačko udruživanje, šverc oružja i terorizam”, prenosi Beta.

“Osuđeni su na 20 godina zatvora”, naveo je venecuelanski funkcioner.

Ta afera iz maja je dodatno pogoršala već napete odnose SAD-a i vlade socijalističkog predsjednika Venecuele Nicolasa Madura.

Maduro je tada optužio predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je “direktno vodio vojni upad” 3. maja u kom su učestvovali Berry i Denman. Taj pokušaj je osujećen bez problema.

‘Invazija s mora’

Prema navodima vlade u Caracasu, vojska i policija u tog dana zaustavile “pokušaj invazije s mora”, podstaknute od “plaćenika pristiglih iz Kolumbije” na obali kod Makuta, na manje od sat vremena od Caracasa.

Dvojica Amerikanaca su uhapšena dan kasnije u priobalnom selu Chuao, 80 kilometara od prijestolnice.

U operaciji venecuelanskih snaga sigurnosti ubijeno je osam “terorista” a više desetina osoba je uhapšeno.

Vlada Venecuele tvrdi da su “teroristi” željeli da obore Madura i na njegovo mjesto postave opozicionog lidera Juana Guaida. Guaido se na mitingu u januaru prošle godine proglasio za šefa države i kao takvog ga priznaje skoro 60 zemalja.

“To je novi pokušaj Zaljeva svinja”, rekao je tada Maduro, podsjećajući na neuspješni pokušaj kubanskih emigranata i CIA-e da sruše Fidela Castra 1961.

SAD i Kolumbija negiraju bilo kakvu umiješanost u dešavanja iz maja, a državni sekretar SAD-a Mike Pompeo je rekao da Washington čini sve da bi se Denman i Berry vratili u SAD.

Izvor: Agencije