Paralizirani Jacob Blake više nije lisicama vezan za bolnički krevet

Snimak kada je policajac upucao Jacoba Blakea ponovo je razljutio američku javnost (EPA)

Jacob Blake, Afroamerikanac kojeg je policija paralizirala pucnjevima u leđa u državi Wisconsin, više nije lisicama vezan na bolnički krevet, izjavio je njegov advokat Patrick Cafferty.

Za CNN je rekao da je zakon koji bi opravdao držanje lisica poništen i da vlasti više ne nadziru Blakea u bolnici, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa. 

Blake (29) je ostao paraliziran od struka nakon što je policajac u nedjelju u njega ispalio više hitaca.

Pucnjavu je snimio prolaznik, a videosnimak koji pokazuje da je Blake upucan sedam puta u leđa dok sve posmatra njegovo troje djece proširio se internetom i ponovo izazvao bijes javnosti, koja je na ulicama američkih gradova od kraja maja, kad je policajac pri hapšenju ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda.

Godišnjica Kingovog govora

Kenosha, većinski bijeli grad na jezeru Michigan, oko 60 kilometra južno od Milwaukeea, postao je posljednje poprište protesta zbog policijske brutalnosti i sistematskog rasizma.

Tačno 57 godina nakon historijskog govora vođe borbe za građanska prava Martina Luthera Kinga “Imam san”, deseci hiljada ljudi ponovo su u povorci prošetali saveznom prijestolnico,  tražeći jednaka prava za sve u petak u Washingtonu, tražeći prekid policijskog nasilja nad afroametičkom manjinom, nakon niza policijskih incidenata, koji su u Americi otvorili stare rane rasizma.

Zbog Blakeova stradanja već nekoliko noći demonstracije potresaju grad Kenoshu.

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava u petak je objavio da snimci pucanja na Blakea u Wisconsinu pokazuju policijsku upotrebu “prekomjerne”, sile koja je vjerovatno diskriminatorne prirode.

Izvor: Agencije