Majka ubijenog na Novom Zelandu oprostila ubici

Janna Ezat: Poklanjao mi je cvijeće za rođendan, ali umjesto toga sam dobila njegovo tijelo (Reuters)

U ponedjeljak je pred Vrhovnim sudom u Christchurchu na Novom Zelandu održano prvo ročište o izricanju kazne Brentonu Tarrantu, počinitelju masakra u dvije džamije.

U napadu je ubijena 51 osoba, a 40 ih je ranjeno dok su obavljali džuma-namaz u martu prošle godine.

Sudija Vrhovnog suda je saslušao svjedočenja pojedinih preživjelih svjedoka i članova porodica žrtava, a saslušanja će trajati četiri dana prije izricanja presude.

Među saslušanim svjedocima koji su u ponedjeljak dali iskaze bila je i Janna Ezzat, kaligrafkinja koja je imigrirala iz Iraka, čiji je 35-godišnji sin Hussein al-Umari ubijen.

Na kraju svog dirljivog svjedočenja obratila se počinitelju masakra riječima: “Odlučila sam vam oprostiti, jer u srcu ne nosim mržnju… Nemam drugog izbora.”

Tijelo sina umjesto cvijeća

Prema izvještaju u novozelandskom listu New Zealand Herald, Janna je na svoj rođendan primila mecima izrešetano tijelo mrtvog sina Husseina, a istog tog dana se obilježavao i Majčin dan na Bliskom Istoku.

“Poklanjao mi je cvijeće za rođendan, ali umjesto toga sam dobila njegovo tijelo”, rekla je ožalošćena majka u svjedočenju pred sudom u ponedjeljak.

List je istaknuo da je počinitelj masakra, australski državljanin Brenton Tarrant (29 godina), koji je sjedio na optuženičkoj klupi okružen sigurnosnim osobljem, lagano kimnuo glavom i obrisao suzu sa očiju dok je slušao Jannino svjedočenje o ubistvu njenog sina i odluci da mu oprosti.

Svjedočenja preživjelih i članova porodica žrtava uključivala su brojne priče koje su odražavale osjećaje straha i tuge te govorile o herojskim poduhvatima kroz koje su prošli tog teškog dana, ali i posljedicama svega toga.

U izjavama su, također, potvrdili da napad neće uspjeti slomiti njihovu odlučnost, niti ih zastrašiti.

‘Napad mi je povrijedio srce’

Na ročištu su se žrtve masakra po prvi put suočile s ubicom, koji je napao na njih i ostale goloruke vjernike u dvije džamije na Novom Zelandu za vrijeme džuma-namaza sredinom marta 2019. godine.

U svjedočenju pred sudom je Khaled Alnobani, preživjela žrtva masakra, izjavio kako se osjeća loše što nije mogao pomoći većem broju ljudi i da je i dalje u šoku zbog svega što je vidio tog dana.

Kaže da mu je napad povrijedio srce, ali da ga neće slomiti.

“Postali smo ujedinjeniji i na tome vam hvala”, obratio se Tarrantu.

Izvor: Agencije