Lavrov: Bjeloruska opozicija želi krvoproliće u toj zemlji

Lavrov je kazao da bjeloruska opozicija koristi taktiku venecuelanske opozicije i želi s predsjednikom Lukašenkom razgovarati isključivo o njegovoj ostavci (EPA)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da opozicija u Bjelorusiji nije zadovoljna slabljenjem podrške protestima i optužio je da želi izazvati krvoproliće u Bjelorusiji, javlja Anadolija.

Lavrov je na forumu u moskovskom Solnechnogorsku izjavio kako bjeloruske snage sigurnosti ne koriste silu nasuprot mirnih demonstranata, ali kako neki bjeloruski opozicionari nastanjeni na Zapadu pokušavaju izvršiti utjecaj i izazvati nemire u toj zemlji.

Usporedivši aktuelne proteste u Bjelorusiji sa onim koji su se dogodili početkom prošle godine u Venecueli, Lavrov je kazao da bjeloruska opozicija koristi taktiku venecuelanske opozicije i želi s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom razgovarati isključivo o njegovoj ostavci.

Lukašenko proglasio pobjedu na izborima

Opozicije u Venecueli i Bjelorusiji nezadovoljne su predsjedničkim izborima na kojima su nove mandate na čelu tih država izborili Nicolas Maduro i Lukašenko.

Lavrov je takođe rekao da sve češće obraćanje liderke bjeloruske opozicije Svetlane Tihanovskaje na engleskom jeziku jasno pokazuje njene interesne centre.

Lukašenko je nedavno proglasio pobjedu na izborima koji su Bjelorusiji održani 9. augusta, a Tihanovskaja napustila je tu zemlju i s porodicom otputovala u Litvaniju.

U jeku antivladinih protesta u Bjelorusiji, lideri Evropske unije pozvali su Lukašenka na poštivanje osnovnih ljudskih prava i na dijalog sa opozicijom.

Izvor: Agencije