Facebook blokirao profile radikalnih Bolsonarovih pristalica širom svijeta

Sudska presuda u sklopu je istrage o navodnoj mreži za širenje lažnih vijesti (EPA)

Facebook je blokirao profile radikalnih pristalica desničarskog populističkog predsjednika Jaira Bolsonara, objavili su brazilski mediji u subotu pozivajući se na tu društvenu mrežu, prenosi Hina.

Zabrana je donesena u skladu sa sudskom odlukom.

U petak je sudac Alexandre de Moraes povećao kazne protiv Facebooka na 368.000 dolara na dan zbog nepoštivanja prijašnje presude.

Sudac nije isključio ličnu odgovornost predsjednika brazilskog Facebooka Conrada Leistera.

Širenje lažnih vijesti

Moraes je rekao da je Facebook blokirao samo domaće profile radikalnih Bolsonarovih sljedbenika, suprotno njegovim uputama da blokira i domaće i u inostranstvu.

Kratko nakon sudske presude u petak, radikalne pristalice predsjednika nastavili su objavljivati antidemokratske poruke i lične napade s promijenjenih postavki lokacije, objavio je list the Folha de S. Paulo.

Sudska presuda u sklopu je istrage o navodnoj mreži za širenje lažnih vijesti. Cilj su joj radikalne pristalice predsjednika, poput desničarske aktivistice Sare Winter iz grupe “300 do Brasil”.

Izvor: Agencije


Povezane

U februaru Brazil je bio prva zemlja u Južnoj Americi koja je potvrdila infekciju COVID-19. Kako se broj slučajeva povećavao narednih sedmica i mjeseci, predsjednik države Jair Bolsonaro odbio je poduzeti bilo kakve drastične mjere. Borio se s državnim čelnicima koji su tražili ozbiljniji pristup. Nazvao je virus “ništa drugo do malo gripe”. Njegov je […]

Published On 17 Jul 2020

Sa više od 1,3 miliona zaraženih i 57.000 umrlih od posljedica korona virusa, Brazil je druga zemlja po pogođenosti na svijetu. Građani su organizovali proteste na kojima su osudili način na koji se administracija predsjednika Bolsonara bori s pandemijom.

Published On 29 Jun 2020

Predsjednik SAD-a Donald Trump zabranio je ulazak u zemlju svima koji su boravili u Brazilu, drugoj zemlji u svijetu po broju zaraženih korona virusom. No, čini se da ta odluka ne brine brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, koji je još jednom s pristašama izašao na ulice.

Published On 25 May 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO