Iran potvrdio da je u požaru oštećena fabrika centrifuga

Fabrika je počela s radom 2018. godine i u planu je bila proizvodnja naprednijih centrifuga (EPA)
Fabrika je počela s radom 2018. godine i u planu je bila proizvodnja naprednijih centrifuga (EPA)

Iran je potvrdio da je zgrada koja je oštećena u požaru kod podzemnog postrojenja za obogaćivanje uranija u Natanzu bila centar za proizvodnju centrifuga, javila je državna agencija IRNA.

Zvaničnici Irana prethodno su pokušavali umanjiti značaj požara koji je izbio u četvrtak ujutro, nazivajući ga incidentom koji je pogodio “industrijski hangar”.

Na slici i snimku koje je objavila iranska državna televizija vidi se dvospratnica s tragovima požara i uništenim krovom, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Glasnogovornikl Iranske nuklearne agencije Berouz Kamalvandi rekao je da je fabrika centrifuga počela s radom 2018. godine i da je u planu bila proizvodnja naprednijih centrifuga.

Dodao je da će šteta “srednjoročno možda izazvati odlaganje razvoja i proizvodnje naprednijih centrifuga”.

Uzrok požara poznat

Kamalvandi je naveo da centar nije radio u punom kapacitetu zbog ograničenja nametnutih međunarodnim nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015. godine.

Iran je počeo eksperimente s naprednim modelima centrifuga kada je SAD napustio taj sporazum prije dvije godine.

Teheran dugo tvrdi da nuklearni program Irana služi mirnodopskim svrhama.

Vlasti Irana su u petak navele da je uzrok požara u Natanzu poznat zvaničnicima, ali da ga za sada neće objaviti “iz sigurnosnih razloga”.

Nakon požara u Natanzu, šef civilne odbrane Irana zaprijetio je da će se Teheran osvetiti svakoj zemlji koja provodi hakerske napade na iranska nuklearna postrojenja.

Neki iranski zvaničnici tvrde da je požar u Natanzu izazvan hakerskim sabotažama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO