Sporno glasanje o budžetu moglo bi gurnuti Izrael u nove izbore

Kratkoročni budžet će pružiti mogućnost Netanyahuu da pozove na izbore i izbjegne da funkciju premijera preda Gantzu kako je predviđeno dogovorom (EPA)

Izraelski ministar finansija Israel Katz najavio je da će se naredne sedmice glasati o budžetu, što bi moglo dovesti do sukoba imeđu dva glavna koaliciona partnera u vladi Izraela i do njenog raspuštanja samo nekoliko mjeseci nakon što je formirana.

Ministar Katz, iz konzervativne partije Likud premijera Izraela Benjamina Netanyahua, rekao je da bi, imajući u vidu trenutnu ekonomsku krizu zbog pandemije korona virusa, bilo nepromišljeno insistirati na višegodišnjem budžetu kako je predviđeno koalicionim sporazumom, prenosi Beta.

Međutim, ministar odbrane Izraela, Benny Gantz, lider partije centra Plavo i bijelo, zahtijeva da se poštuje sporazum o podjeli vlasti i navodi mišljenje ekonomista koji kažu da će budžet za samo ovu godinu uticati da ekonomska neizvjesnost bude još veća.

Kratkoročni budžet će pružiti mogućnost Netanyahuu da pozove na izbore i izbjegne da funkciju premijera preda Gantzu kako je predviđeno dogovorom.

Vlada Izraela je formirana u maju poslije tri runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika, u cilju da se suprotstavi krizi nastaloj zbog zaraze novim virusom i ublaži podjele u društvu.

Unutrašnja neslaganja

Novu vladu potresaju unutrašnja neslaganja o većini ključnih pitanja, što je podstaklo razgovore o novim izborima.

Netanyahua, kome se sudi za korupciju, okrivljuju za loše rukovođenje sve dubljom zdravstvenom i ekonomskom krizom a Izraelci izlaze na ulice nekoliko puta sedmično da protestiraju zahtijevajući njegovu ostavku.

Ti najveći protesti tokom skoro jedne decenije nedavno su postali nasilni i desničarski aktivisti nasrću na mirne demonstrante, a dok Gantz saosjeća sa demonstrantima  Netanyahu ih osuđuje i označava kao anarhiste.

Izrael je hvaljen u početku pandemije zbog uvođenja oštrih restrikcija ali je od obnove ekonomije u maju naglo porastao broj zaraženih novim virusom, a nezaposlenost premašila 20 posto, a prije marta je bila samo 3,9 procenata.

Netanyahu je sve više na udaru kritika i zato što neće da se povuče iako mu se sudi i što predlaže naizgled nedemokratske mjere pod okriljem borbe protiv virusa.

Naginjanje sukobu

Iako on to poriče čini se da naginje sukobu koji bi mogao podstaći izbore u novembru kako bi, između ostalog, preduhitrio moguću presudu o sposobnosti da vlada pred najavljeni nastavak suđenja u januaru, kada će morati da sjedi u sudu tri puta sedmično tokom ispitivanja svjedoka.

Na osnovu izraelskog zakona budžet se mora usvojiti do 25. augusta, a u protivnom se automatski raspisuju izboru.

Uprkos gnjevu javnosti Netanyahuov Likud je i dalje popularniji od drugih partija i očito je da on neće biti lako smijenjen na izborima.

Izraelska policija priprema se u međuvremanu za velike proteste ispred Netanyahuove rezidencije u Jerusalemu.

To će biti najnoviji u nizu antivladih protesta, a između ostalih mjera policija planira da razmjesti više policajaca u civilu među demonstrantima, koristi tehnologiju za nadgledanje određenih aktivista i mobilizira više policajaca da se suprotstave nasilju protiv demonstranata, javili su izraelski mediji.

Izvor: Agencije