Italijanski parlament podržao produženje vanrednog stanja

Pandemija danas još nije kompletno okončana, iako su njezini učinci geografski ograničeni, kazao je premijer Giuseppe Conte (EPA)

Italijanski parlament u srijedu je odobrio produženje vanrednog stanja do 15. oktobra kako bi se olakšalo donošenje odluka vlade u borbi protiv pandemije korona virusa.

Postojeće vanredno stanje ističe 31. jula, a italijanska vlada vjerojatno će se sastati još tokom dana kako bi i službeno objavila njegovo produženje do 15. oktobra.

Italijanski senat o tome je odluku donio u utorak navečer, nakon čega je u srijedu uslijedilo i zeleno svjetlo zastupnika.

„Nažalost, pandemija danas još nije kompletno okončana, iako su njezini učinci geografski ograničeni“, kazao je premijer Giuseppe Conte obraćajući se zastupnicima.

‘Nema novog karantina’

Produženje vanrednog stanja stoga je “neizbježno, čak obavezno, utemeljeno na tehničkih razmatranjima“, istaknuo je Conti odbacujući optužbe desne opozicije o ograničavanju sloboda.

Italijanski premijer kazao je da produženje vanrednog stanja ne znači novi karantin za Italijane, što se pisalo na nekim društvenim mrežama.

Italija je teško pogođena pandemijom korona virusa, s oko 35.000 umrlih povezanih s tim virusom i 246.000 zaraženih.

Izvanredno stanje u Italiji služi prvenstveno za olakšavanje i ubrzanje donošenja odluka i mjera namijenjenih borbi protiv posljedica potresa, poplava ili drugih katastrofa, a u ovom slučaju zbog epidemije virusa.

Izvor: Agencije