Iran prvi put lansirao podzemne balističke projektile

Ova lansiranja su provedena bez platforme i uobičajene opreme", rekao je brigadni general Amirali Hajizadeh (West Asia News Agency via Reuters)

Iranska elitna Revolucionarna garda je saopćila da je lansirala balističke projektile “iz dubine Zemlje” u srijedu tokom posljednjeg dana vojnih vježbi u blizini osjetljivih voda Zaljeva.

Videosnimak koji je na internetu objavila informativna agencija povezana sa iranskom državnom televizijom prikazuje oblake prašine nakon čega projektili odlete ka nebu.

Snage Islamske revolucionarne garde (IRGC) su u saopćenju kazale da je ovo “prvi put u svijetu” da je ovakva vježba provedena.

Pohvalili su “uspješno lansiranje balističkih projektila iz dubine Zemlje na potpuno kamuflirani način” kao “značajno postignuće koje će predstavljati ozbiljan izazov neprijateljskim obavještajnim organizacijama”.

IRGC je također saopćio da su izbacili bombe iz borbenih aviona Sukhoi Su-22 na mete prethodno određenih položaja na otoku Bani Farur, u iranskim teritorijalnim vodama.

“Ova lansiranja su provedena bez platforme i uobičajene opreme”, rekao je zapovjednik zračno-svemirskog odjela IRGC-a, brigadni general Amirali Hajizadeh na državnoj televiziji.

“Ukopani projektili iznenada prokopaju tlo i pogode mete sa preciznošću”, rekao je on, dodavši da se ovo dogodilo “prvi put u svijetu”.

Visoke napetosti

Lansiranja su uslijedila dan nakon što je Garda gađala nizom projektila maketu američkog nosača aviona u blizini Hormuškog moreuza, vitalnog putnog pravca za petinu svjetske proizvodnje nafte.

Do vojne vježbe dolazi u vrijeme visokih napetosti između Teherana i Washingtona.

Američka vojska je kazala da su zbog manevara dvije baze sa američkim vojnicima u regiji stavljene u visoku pripravnost te su ispaljivanje projektila Teherana nazvali neodgovornim.

Dolazilo je do povremenih sukoba u Zaljevu proteklih godina između IRGC-a i američke vojske, koji su optužili iransku mornaricu da šalje brze borbene čamce da uznemiravaju američke borbene brodove dok prolaze Hormuškim moreuzom.

Zakleti neprijatelji su došli na ivicu direktnog sukoba dvaput od juna 2019, kada je Iran oborio američki dron u Zaljevu.

Neprijateljstvo je produbljeno nakon što je iranski najistaknutiji general Qassem Soleimani ubijen u američkom napadu dronom u blizini aerodroma u Bagdadu u januaru.

Teheran, koji se protivi prisustvu američke i zapadnjačkih mornarica u Zaljevu, održava godišnje pomorske igre u fazama u strateškom morskom pravcu, kroz koji prolazi gotovo 30 posto sirove nafte i drugih naftnih derivata kojim se trguje morem.

Izvor: Al Jazeera i agencije