Nove novčane kazni fondaciji Alekseja Navalnog

Navalni kaže da ih se sada kažnjava na dnevnoj bazi, a nedavno je kazao da će zatvoriti Fondaciju zbog nagomilanih kazni u iznosu od 1,2 miliona dolara te je pokušati ponovo pokrenuti pod novim imenom (EPA)

Sud u Moskvi kaznio je u utorak Fondaciju za borbu protiv korupcije opozicijskog političara Alekseja Navalnog, presudivši da je Fondacija prekršila zakon o “stranim agentima”.

Fondacija objavljuje izvještaje o istragama o korumpiranosti državnih dužnosnika, a neki od onih koji su se našli na meti su uspjeli osporili donesene zaključke i dobiti sudski spor, prenosi Hina.

Fondacija odlukom moskovskog suda mora platiti dvije novčane kazne u sveukupnom iznosu od 600.000 rubalja (8.300 američkih dolara).

Navaljnijeva fondacija je, između ostaloga, kažnjena jer je propustila navesti da jedan od njenih popularnih kanala na YouTubeu pripada “stranom agentu”.

Kazne za fondaciju

“Kazna je apsolutno protuzakonita”, tvrdi Ljubov Sabol, advokatica Fondacije, odbacujući klasificirati fondaciju kao “stranu agenturu”.

“Fondacija oduvijek prima novac isključivo od ruskih građana”, istaknula je.

Navalni je na Twitteru napisao da ih se sada kažnjava na dnevnoj bazi, a nedavno je kazao da će zatvoriti Fondaciju zbog nagomilanih kazni u iznosu od 1,2 miliona dolara te je pokušati ponovo pokrenuti pod novim imenom.

Prema zakonu iz 2012., vlasti mogu nevladina i aktivistička udruženja, za koje se smatra da za političko djelovanje primaju novac iz inostranstva, proglasiti “stranim agentima” te to moraju navesti na svim svojim publikacijama.

Izvor: Agencije